nieuws

Hardenberg en Wierden bezuinigden fors op de gemeentelijke rekenkamer

Geld
Geld © iStock
Hardenberg en Wierden gaven in 2014 fors minder geld uit aan de gemeentelijke rekenkamer dan in 2010. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur en LocalFocus.
De enquête is gehouden omdat de begrotingen van de gemeenten dit jaar fors zijn toegenomen vanwege de nieuwe taken van de gemeenten. Van de 182 gemeenten in Nederland die de enquête invulden gaven er 110 aan dat er sinds 2010 is bezuinigd op de gemeentelijke rekenkamer. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt dat zorgelijk en overweegt de wet aan te scherpen. 

Hardenberg en Wierden

In Overijssel vulden tien gemeenten de enquête in. Hardenberg en Wierden zijn de uitschieters. In Hardenberg daalde het budget voor de rekenkamer met ruim 58%. In 2010 was het 60.000 euro, vorig jaar was het nog 25.000 euro. In Wierden daalde het budget met ruim 35% van 26.000 naar 16.800 euro.
In Hardenberg was het budget in 2014 ongeveer gelijk aan het budget van de gemeente Ommen. Je zou denken dat dat te maken heeft met het samengaan van de twee gemeentelijke organisaties, maar dat is niet zo. De gemeenteraden en de rekenkamers zijn nog gewoon onafhankelijk van elkaar.
Volgens de gemeente Hardenberg is de oorzaak een bezuinigingsmaatregel die is uitgevoerd en een besparing op de kosten. Eerder bestond de commissie uit alleen externe leden, tegenwoordig bestaat de commissie uit een externe voorzitter en vier gemeenteraadsleden. De gemeenteraadsleden krijgen hier geen extra vergoeding voor.

Grote verschillen

In de grotere steden Hengelo, Enschede, Zwolle en Almelo bleef het budget hetzelfde. Er zijn wel grote verschillen. In Hengelo wordt iets meer dan 25.000 euro uitgegeven aan de rekenkamer, in Enschede iets meer dan 215.000 euro. Gekeken naar het budget per inwoner geeft Hengelo het minst uit: 0,31 euro. Ommen geeft per inwoner het meest uit: 1,43 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.