Nieuws

Zwols asiel heeft oplossing voor onplaatsbare wolfhonden, nu het geld nog

Bonny en Clyde bij het dierenasiel
Bonny en Clyde bij het dierenasiel © Dierenasiel Zwolle
Ruim drie jaar geleden werden ze sterk vermagerd gevangen in een bos in Vilsteren en overgebracht naar het dierenasiel in Zwolle: Twee schuwe honden zonder chip en zonder baasje. Niet veel later blijken ze halve wolven en dus kan het dierenasiel ze niet zomaar bij iemand onderbrengen. Nu is een crowdfunding gestart voor een permanent verblijf op het terrein van het dierenasiel.
Bonny en Clyde heten ze, de twee honden die voor meer dan één derde oergenen van de wolf in zich dragen. Je kunt het ook wel zien, vooral de ogen doen erg denken aan de wolf. Bonny is de zwartgrijze hond, ze is het zusje van de blonde rakker Clyde.

Wolfhonden

Vijftig procent van het DNA is afkomstig van de windhond, acht procent van de Siberische Husky en nog eens acht procent van de Duitse herder. Dat maakt dat Bonny en Clyde geen echte windhonden zijn maar eigenlijk ook net geen echte wolfhonden.
"Je hebt wolfdogs en Indian dogs waar het wolfpercentage in het DNA vaak wel vijftig procent is. Maar Bonny en Clyde zijn natuurlijk nog steeds geen honden voor Jan en alleman", verklaart terreinbeheerder Remco Lievers van het dierenasiel in Zwolle. "Ze zijn heel schuw en heel terughoudend naar mensen of situaties die ze niet kennen. Sowieso geen alledaagse huishonden die je zomaar bij iemand kunt onderbrengen."
En dat is precies het probleem waarmee de mensen van het dierenasiel in Zwolle te maken hebben.
Twee wolfshonden krijgen permanente plek bij dierenasiel in Zwolle

Zwervende jagers

Bonny en Clyde werden ruim drie jaar geleden binnen gebracht door medewerkers van de dierenambulance. De dieren waren gevangen in een bos nabij Vilsteren, waar ze al een tijdje rondzwierven. Mensen in de omgeving hadden last van de honden omdat ze dagelijks gingen jagen en in de omgeving was geen kip of eend meer veilig.
Na een tijd in het dierenasiel werden ze bij iemand onder gebracht met een groot erf en een hoog hek rond dat erf. Maar toch ontsnapte de honden steeds, en volgden er opnieuw klachten over overlast uit de buurt. De honden werden onhoudbaar en gingen terug naar het asiel.
Daar kregen de medewerkers een tip over de herkomst van de twee, die inmiddels liefkozend Bonny en Clyde werden genoemd. Een illegale fokker zou windhonden kruisen met wolven om zodoende de ultieme illegale stropershond te fokken. Een DNA-test wees uit dat de twee inderdaad voor meer dan één derde afstammen van de oerwolf.
Eén van de twee wolfhonden in het dierenasiel in Zwolle
Eén van de twee wolfhonden in het dierenasiel in Zwolle © Dierenasiel Zwolle, Marlous Goris

Stropen

"Dit soort honden worden nog wel eens in het verkeerde circuit ingezet voor stroop en dan heb ik het vooral over de windhond-achtigen." Asielbeheerder Geesje van den Berg heeft in haar carrière nog nooit een zogenaamde hybride-hond aan de lijn gehad. "Deze windhondenrassen zijn razendsnel, zeer rank en uitermate goed geschikt voor stropersactiviteiten."
"Mensen denken er gewoon niet over na wat voor beest ze creëren. Dan komen de honden hier en herplaatsen lukt gewoon niet." Nienke Bakker is dierverzorgster in het asiel in Zwolle. Zij heeft inmiddels een goede vertrouwensband met Bonny en Clyde. Als Nienke het hok in stapt, springen de honden van blijdschap tegen haar aan en likken haar gezicht. "Het zijn zulke lieverds, echt hele grote schatten."
En dat is het volgende probleem waar de medewerkers van het Zwolse dierenasiel te maken hebben.

Lief en aanhankelijk

Want zodra Bonny en Clyde je een beetje beter leren kennen, blijken ze enorm aanhankelijk. "Het zijn echt hele lieve honden", zegt ook terreinbeheerder Remco Lievers. In de tijd dat de honden nu bij het dierenasiel zijn, hebben de meeste medewerkers een hechte band met ze ontwikkeld. Asielbeheerder Geesje: "Als je 's morgens het hok in gaat, zit binnen een mum van tijd het zand tot in de kruin op je hoofd. Dan zijn ze zo blij om je te zien, dan springen ze uitgelaten tegen, op en over je heen."
Daarnaast kunnen stagiaires heel veel leren van deze honden door hun eigenschappen en het oerkarakter dat er in zit. Het bracht de medewerkers ertoe om een permanente oplossing te bedenken voor Bonny en Clyde. Nu houden ze de buitenren bezet die eigenlijk ook bedoeld is om andere honden in het asiel lekker te kunnen laten spelen.
"Bonny en Clyde zijn jonge gezonde dieren die hier vanaf puber al opgroeien en die gewoon een plek moeten krijgen."
Vooral het mannetje Clyde is schuw en terughoudend
Vooral het mannetje Clyde is schuw en terughoudend © Dierenasiel Zwolle, Marlous Goris

Vrijheid voor Bonny en Clyde

Het dierenasiel is deze week een crowdfunding begonnen om geld in te zamelen voor een permanent buitenverblijf op het terrein van het dierenasiel. "Doneer een meter vrijheid voor Bonny en Clyde."
Het gaat om een veld van 220 vierkante meter dat met sterke hekken hoog omheind moet worden. Daarbinnen moet een verwarmd verblijf komen en op het terrein moet de nodige aanplant ervoor zorgen dat ze ook buiten een plek hebben om te schuilen.
Het nieuwe verblijf komt recht tegenover de beheerderswoning. "Als het lukt om de financiën rond te krijgen kan ik straks op ieder moment van de dag naar ze kijken", zegt Remco Lievers. "En dat is intrigerend hoor, zulke prachtige beesten met een echt oerkarakter."
Het asiel krijgt veel enthousiaste reacties. Als de actie slaagt en het buitenverblijf is gebouwd, dan is het Zwolse dierenasiel één van de eersten in Nederland met een permanente plek voor honden die moeilijk herplaatsbaar zijn.
Asielbeheerder Geesje: "Het is wel heel bijzonder om te zien dat we het idee met z'n allen steunen en dat we zoveel enthousiaste reacties krijgen. We hebben altijd gezegd dat dieren niet voor altijd in een asiel moeten blijven en nu staan we er ineens ons stinkende best voor te doen, dat is wel heel bijzonder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.