Nieuws

Het mini-Oranjemuseum in Deventer: "Het begon met de melkbeker van Prins Claus"

Ben van Someren toont trots een bord met daarop de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix.
Ben van Someren toont trots een bord met daarop de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix. © RTV Oost: Esther Rikken
Koningsdag is voor Ben van Someren uit Deventer altijd bijzonder. Ben is groot fan van het koningshuis en hij verzamelt al 45 jaar spullen die daarmee te maken hebben. Een deel van zijn verzameling heeft hij uitgestald in zijn eigen mini oranjemuseum in Deventer.
Het is even een klim, vanuit delicatessenwinkel de Drie Ridders, naar de zolder waar het museumpje is gevestigd. En dan geloof je je ogen niet. Borden, schalen, boekjes, serviezen, blikjes, lampen, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. Alles gerelateerd aan ons koningshuis.
Supertrots
Want de 65-jarige Ben van Someren is groot fan. Zo vertelt hij stralend over zijn alleroudste aanwinst, een wandbord uit 1874 van koning Willem III. En hij showt ons de handgeschreven bedankkaartjes van Willem-Alexander en Máxima.
Een wandbord uit 1874
Een wandbord uit 1874 © RTV Oost: Esther Rikken
Handjes op de rug
Eén van zijn mooiste aanwinsten is het geborduurde doek van zijn moeder. Deze kreeg hij als kleine jongen, omdat zijn moeder zo ontzettend trots was, op de passie van haar zoon. Team Expeditie Oost mocht snuffelen, met de handjes op de rug, in het twintig vierkante meter tellende mini Oranjemuseum van Ben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.