Nieuws

Bevrijdingsfestival is stageplek voor honderden Zwolse studenten: "Hier leer je meer dan in een half jaar school"

Studenten werken onder meer in de beveiliging en filmen de optredens
Studenten werken onder meer in de beveiliging en filmen de optredens © RTV Oost
Filmen op het hoofdpodium, tienduizenden mensen in de gaten houden, foto's maken van artiesten. Allemaal zaken die je als student niet tegenkomt tijdens een gewone schooldag. Maar vandaag op het Bevrijdingsfestival Overijssel maken studenten volop kennis met de praktijk. Een flink deel van de crew op het festival bestaat uit studenten van Landstede, Deltion en Windesheim.
"Straks kijken er twee miljoen mensen naar de beelden", lacht student Levi, met een grote camera op zijn schouder. Vandaag filmt hij de artiesten. Zijn beelden zijn overal te zien. "Dit is wel bijzonder, ik had niet gedacht dat ik op deze leeftijd als student bij zo'n groot festival zou kunnen filmen."

In het diepe

Levi is één van de 32 mensen van de audiovisuele ploeg van Landstede MBO. De beelden zijn op grote schermen te zien op het festivalterrein, en worden ook doorgezet naar RTV Oost en de NOS. Aart Sander van Landstede coördineert de studenten: "Het besef dat zoveel mensen hun shot bekijken legt extra druk bij studenten, maar dat zet ze ook op scherp. We hebben er echt voor gekozen om ze in het diepe te gooien."
Aart Sander met de AV-crew van Landstede bij het hoofdpodium
Aart Sander met de AV-crew van Landstede bij het hoofdpodium © RTV Oost
Student Romme is blij met de kans die hij nu krijgt: "Zo leer je echt on the job. Er staat wel druk op, maar je mag nog steeds fouten maken. en dat is wel een lekker gevoel."
"Ze leren hier misschien wel net zoveel op één dag als in een half jaar in de schoolbanken", denkt Aart. "Ze doen stageplekken op, leren netwerken, ze ontdekken waar ze goed in zijn, of wat ze misschien juist niet kunnen. Maar ze leren bovenal te genieten van het vak van tv-maker."

Beveiligers

Op het festivalterrein lopen studenten rond van alle grote opleiders in Zwolle. Het grootste deel werkt mee in de beveiliging en handhaving. Ze regelen het verkeer, zorgen dat er niemand zonder toestemming bij het podium komt, en ze houden toezicht op de verwachte massa's mensen. Alleen al van Deltion zijn er bijna 200 studenten die de opleiding tot boa volgen.
"Hier leer je natuurlijk heel veel van omdat het écht de praktijk is", verwacht student Elianne van Deltion. "Op school oefen je wel situaties met elkaar maar hier zie je echt hoe het is om mensen te helpen en om op een goede manier met lastige situaties om te gaan."
Honderden studenten uit Zwolle helpen mee op het bevrijdingsfestival

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.