nieuws

Aalscholvers geven aftrap voor broedseizoen in natuurgebied De Wieden

Aalscholver in De Wieden
Aalscholver in De Wieden © Ronald Messemaker
Het mag dan winter zijn, aalscholvers trekken zich daar niks van aan. Aalscholvers zijn de eerste vogels die in het nieuwe jaar met hun nest beginnen en dat zorgt voor een beetje lente in natuurgebied Weerribben-Wieden.
"In sommige jaren zie je ze zelfs vanonder een laag sneeuw op het nest zitten. Dan steekt alleen hun snavel er onderuit," vertelt boswachter Ronald Messemaker, uitkijkend over de aalscholverkolonie in De Wieden. De aalscholvers zijn hier al volop in broedkleed. Ze hebben witte plekken aan de zijkant van hun kop en op hun dijen. Ook hebben sommige vogels een rode vlek op hun snavel.

Oudste aalscholverkolonie

"Het zijn sowieso fascinerende vogels, maar nu zien ze er helemaal prachtig uit. Ook hun baltsgedrag is geweldig om te zien. Daar zie je een mannetje heel subtiel met zijn vleugels wapperen om een vrouwtje naar het nest te lokken." Aalscholvers broeden in kolonies en in De Wieden ligt de oudste aalscholverkolonie van Nederland. Vorig jaar werden er zo'n 400 broedparen geteld.
De broedperiode loopt van januari tot mei. Het wachten is nu op de eerste jongen, die na ongeveer een maand uit de eieren kruipen. "Dan is het hier in de kolonie een drukte van jewelste. De ouders vliegen af en aan met voedsel en de jongen laten volop van zich horen. Net een zwembad vol schreeuwende kinderen," aldus Messemaker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.