nieuws

Boete voor ondernemer Hennie van der Most voor illegaal afval op terrein Schuinesloot

Boete voor ondernemer Hennie van der Most
Boete voor ondernemer Hennie van der Most © Flickr Creative Commons / Frans Schouwenburg
De bekende ondernemer Hennie van der Most heeft van de rechtbank een boete van dertigduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen voor het opslaan van illegaal afval op een terrein in Schuinesloot.
Volgens de rechtbank staat vast dat er jarenlang afval werd verwerkt en opgeslagen op het terrein, terwijl de vereiste vergunningen ontbraken. Dit was in strijd met het bestemmingsplan. Het puin was onder meer afkomstig van particulieren die er kwamen storten en van zijn bedrijf in Kalkar, waar hij een voormalige kerncentrale ombouwde tot hotel en pretpark. Ook werden de werkzaamheden op het terrein verricht door een medewerker die daarvoor niet gecertificeerd was. Tevens werden er geen registraties bijgehouden van wat er op het terrein werd opgeslagen of neergelegd.
Van der Most gaf eerder aan dat hij vergeten was om een vergunning aan te vragen. De zaak kwam pas aan het rollen na meldingen uit de buurt. Dat leverde de gemeente een reprimande op van de officier van justitie. Die vond dat de gemeente laks was in de controle van het terrein. Van der Most is eigenaar van vijftien bedrijven met in totaal 800 personeelsleden. Van een dergelijke ondernemer mag worden verwacht dat hij weet aan welke regels hij zich moet houden, stelde de rechtbank. De opgelegde straf was gelijk aan de eis.
Van der Most gaf in het verhoor aan dat hij het terrein als grasland had gekocht en dat er geen toezicht werd gehouden. De rechtbank woog in het voordeel van de ondernemer dat hij niet eerder veroordeeld is en dat hij na constatering van de overtredingen met de gemeente Hardenberg overlegde hoe hij wel aan de regels kon voldoen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.