nieuws

Onderzoeker Universiteit Twente bedenkt sensorsysteem voor bruggen en tunnels

De Universiteit Twente in Enschede
De Universiteit Twente in Enschede © Universiteit Twente
Een onderzoeker van de Universiteit Twente in Enschede heeft een prototype ontwikkeld van een draadloos sensornetwerksysteem waarmee je de staat van bouwwerken als bruggen, tunnels en gebouwen kunt controleren.
De methode bespaart veel tijd en geld ten opzichte van traditionele meetmethoden. Het draadloze communicatiesysteem is ontwikkeld door Zahra Taghikhaki, die woensdag promoveert op haar onderzoek. Een Zwitsers bedrijf heeft het systeem getest tijdens de bouw van een nieuwe brug en heeft plannen om het systeem op de markt te brengen.
Het systeem wordt tijdens de bouw aangebracht en blijft tijdens de complete levensduur van het bouwwerk in werking. De sensoren meten onder andere trillingen, hellingen en spanningen in de constructie, maar ook de stevigheid van de fundering. Deze sensoren worden tijdens de bouw geplaatst en blijven daarna ook actief meten of de constructie nog stabiel is. Afhankelijk van het formaat van het bouwwerk worden er tussen de tientallen en duizenden sensoren geplaatst.
Het promotieonderzoek van Taghikhaki is onderdeel van een groot Europees onderzoeksproject. Hierbij zijn een brug in aanbouw in Zwitserland en metrolijn 1 in Rome gebruikt als onderzoeksobjecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.