nieuws

Maria Koninginkerk in Deventer dicht - nog vier te gaan

Het was een emotionele viering, gisteren in de Maria Koninginkerk in Deventer. Honderden parochianen trotseerden de gladheid om de laatste eucharistieviering in de kerk bij te wonen. Het moest een feestelijke viering worden, zei diaken Marc Brinkhuis maar "we hebben een dubbel gevoel". Ik was erbij om een reportage te maken voor Overijssel Vandaag van 3 februari maar maakte ook een korte reportage voor maandag 26 januari.
Tijdens het draaien werd ik aangesproken door een fotograaf die, net als ik, zijn werk deed: "Het is precies 37 jaar geleden dat ik in deze kerk ben getrouwd," zei hij. Ik feliciteerde hem, maar las ook het verdriet in zijn ogen. De kerk is in de jaren vijftig gebouwd maar de parochie vergrijsde. De parochie ging met nog elf andere parochiegemeenschappen verder onder de paraplu van de Lebuïnusparochie.
Hadden ze dat niet moeten doen? Het was toen waarschijnlijk de enige mogelijkheid om te overleven, met de zekerheid van een pastoraal team voor liturgie, diaconie, gemeenschapsopbouw en catechese. Maar het bleek niet haalbaar om alle kerken open te houden. De restauratie van de monumentale Broederenkerk deed de rest.

Haast

Nu moeten naast de Maria Koningin ook de Heilig Hart Kerk aan de Zwolseweg, de Raboudkerk op De Worp, de Theresiakerk in Olst en de Titus Brandsmakerk in Colmschate dicht. Al mag de laatste, na het schrijven van een financieel beleidsplan, in eerste instantie nog open blijven als Titus Brandsmahuis.
De sluitingen zijn niet het gevolg van een democratisch proces. "Dat zou de pijn alleen maar langer maken", aldus Johan Grobbée, voorzitter van het daadkrachtige kerkbestuur. Op 20 oktober werden de sluitingen wereldkundig gemaakt en nu is de eerste kerk al dicht.

Brief van kardinaal Wim Eijk

De haast van het kerkbestuur is opvallend in het licht van een brief van kardinaal Wim Eijk. Hij voorziet dat over pakweg pakweg vijftien jaar hooguit dertig kerken overblijven in het aartsbisdom Utrecht. Dat omvat delen van Gelderland, heel Overijssel, Utrecht en Flevoland! Maar niet alleen in Deventer, ook in Oldenzaal gaat het kerkbestuur voortvarend te werk. Ook daar moeten kerken sluiten.
De vraag is of het platteland wordt ontzien. Daar staat de kerk nog symbool voor het kloppend hart van de gemeenschap, met avondwakes, actieve koren en veel vrijwilligers. Duidelijk is dat het beleid van het parochiebestuur haaks staat op de wens van de geloofsgemeenschappen. Maar het heeft kardinaal Eijk aan zijn kant.
Op 3 februari in Overijssel Vandaag meer over dreigende kerksluitingen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.