Nieuws

Twee festivals gaan door op Vliegveld Twenthe, andere evenementen nog in onzekerheid

Citro-Classica
Citro-Classica © Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie
Het evenement Citro-Classica kan komend weekend gewoon doorgaan op de evenementenlocatie van Vliegveld Twenthe. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten tijdens een spoedzitting. Ook het evenement Volkswagen Speed op 8 mei gaat door. Over andere evenementen op het vliegveld beslist de Raad binnen twee weken. Een negatief vonnis heeft voor theaterspektakel Hanna van Hendrik in Hangar 11 geen gevolgen. Dat gaat komende zomer zeker door.
De organisaties Lonnekerland, stichting Lonnekerberg, Natuur- en milieuraad Enschede en Landschap Overijssel vroegen de Raad van State om schorsing van het nieuwe bestemmingsplan voor de activiteiten op het vliegveld. Ook de verleende natuurvergunning en omgevingsvergunning moeten worden geschorst.

Dwangsom

Verder moet de Raad het gemeentebestuur van Enschede zo nodig een dwangsom opleggen. Daarmee kan volgens woordvoerder Geertjan Takkenkamp worden voorkomen dat het gemeentebestuur telkens losse vergunningen voor evenementen verleent. Dat gebeurde tot nu toe steeds en dat moet worden verboden met een dwangsom als dreigement. Met die losse vergunningen worden de echte gevolgen voor de beschermde natuur gemaskeerd, aldus Takkenkamp.
De organisaties die samen optrekken tegen de gemeente Enschede vragen geen verbod voor evenementen in en rond Hangar 11. “Die evenementen zijn niet in de buurt van bedreigde dieren”, zegt Takkenkamp. “Ze zijn beperkt in omvang. En de vluchtelingen die daar nu huizen, kunnen daar natuurlijk ook gewoon blijven zitten.”

Natuurgevolgen

Gemeente Enschede en de provincie hebben de gevolgen van de evenementen voor de natuur onderzocht. Met de nodige maatregelen is er volgens hen niet of nauwelijks effect op beschermde dieren in dit gebied, zoals de das en bijzondere vogels, waaronder de oehoe. De evenementen trekken wel verkeer aan en zorgen daardoor voor een stikstofbelasting voor de omgeving. De stikstoftoename is volgens de advocaat van de gemeente gecompenseerd door het opkopen van stikstofrechten van een paardenbedrijf in de buurt.
De advocaat van de bezwaarmakers zegt dat die compensatie van stikstof helemaal niet deugt. Hij verwacht dat alleen daarom al zal worden ingegrepen door de Raad van State. Ingehuurde deskundigen stellen ook dat de das onvoldoende wordt beschermd. Zo zouden kampeerders tijdens evenementen op slechts enkele meters van een dassenburcht kunnen overnachten. Adviseurs van de exploitant van de evenementenlocatie VTE spreken dat tegen. “Dassen en evenementen kunnen heel goed samengaan”, zeggen ze.

Overbruggingsregeling

Het gemeentebestuur en VTE kwamen vlak voor de zitting met een 'joker' om in elk geval een aantal evenementen te redden. VTE deed de toezegging dat het aantal evenementen wordt beperkt, totdat de Raad van State later dit jaar zijn eindoordeel heeft gegeven over het aangevochten bestemmingsplan en de vergunningen. Dat is volgens VTE-directeur Marten Foppen een fors financieel offer. “Iedereen snapt dat als je teruggaat in bezoekersaantallen wat dat betekent voor je bedrijfsvoering.” Met deze ingreep in de bedrijfsvoering zal volgens de advocate van VTE er zeker geen toename van stikstof zijn.
De Raad zal de komende weken vooral bekijken of deze overbruggingsregeling in stand kan blijven en daarmee de voorlopige voortgang van evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.