nieuws

Eerste zelfrijdende trucks van Scania rijden in februari op A28 bij Zwolle

Straks zelfrijdende trucks van Scania op A28 in Zwolle
Straks zelfrijdende trucks van Scania op A28 in Zwolle © Flickr/Ray Foster
Bij vrachtwagenproducent Scania in Zwolle wordt op 9 februari een eerste proef gehouden met zelfrijdende trucks. De trucks vertrekken van Scania en rijden vervolgens op de A28. De omgeving van Zwolle is door het kabinet aangewezen als regio waar ontwikkelaars van zelfrijdende auto's mogen proefrijden.
De proef is volgens een woordvoerder van Scania meer een demonstratie van één dag voor minister Schultz van Haegen en leden van de Europese Commissie. Doel is om de politiek te overtuigen van het aanpassen van wet- en regelgeving: "De technische ontwikkelingen gaan snel, het zou mooi zijn als de politiek ook zo snel kan handelen op gebied van wetgeving."

Platooning

Uiteindelijk is de bedoeling dat zelfrijdende trucks - het fenomeen wordt platooning genoemd - toegestaan worden op Nederlandse wegen, maar ook Europese wegen: "Alleen toestaan op Nederlandse wegen heeft niet zoveel zin, de weg houdt niet op bij de grens." Naast vertegenwoordigers van Scania zijn ook afgevaardigden van Transport en Logistiek Nederland (TLN) aanwezig. Aan de proef op 9 februari werkt ook Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) mee.
Of er nog meer proeven rondom Zwolle gedaan worden is afwachten, bedrijven die dat willen kunnen daar binnenkort een vergunning voor aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Hoe platooning eruit ziet in de praktijk is te zien in dit filmpje van het Amerikaanse transportbedrijf Peloton.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.