nieuws

GroenLinks: 'Staatstoezicht op de Mijnen moet onafhankelijk worden'

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente © RTV Oost
GroenLinks wil dat Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) onafhankelijk wordt van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Op dit moment valt SodM onder de verantwoordelijkheid van EZ. Deze constructie levert volgens de partij haken en ogen op als het gaat om het injecteren van afvalwater in Twente én de opslag van gasolie in de zoutcavernes in Enschede. Volgens de partij in de Tweede Kamer is er sprake van verstrengeling van belangen.
Fractievoorzitter Robert Jansen van GroenLinks in Overijssel steunt het standpunt van de partij. "Bij het injecteren van afvalwater en de opslag van gasolie zijn de financiële belangen van bedrijven groot en de risico's voor de volksgezondheid en het milieu enorm. Dat het Rijk ervoor zorgt dat de belangen als spaghetti zijn verstrengeld, is onverantwoord."
SodM is nu een afdeling binnen EZ. Dat is verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen en SodM houdt toezicht op de bedrijven. Al eerder bleek volgens de partij dat bedrijven als de NAM, EZ en SodM veel te innig met elkaar omgaan. Het gevolg daarvan is volgens GroenLinks dat er grote vraagtekens staan bij het objectief handelen van de overheid.

Ook vraagtekens bij opslag gasolie in zoutcavernes Enschede

Ook ontstaan er nu grote vraagtekens rondom de opslag van gasolie in de zoutcavernes in Enschede. Daar is het ministerie niet alleen vergunningverlener voor de opslag, maar ook toezichthouder en opdrachtgever. GroenLinks in Overijssel wil van het provinciebestuur weten of zij de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil vragen onderzoek te doen naar de opslag van gasolie. Jansen: "De onafhankelijkheid van SodM staat ter discussie, laat staan de verdere constructie. Hier moet direct onafhankelijk onderzoek naar worden ingesteld."

AkzoNobel doet op dit moment onderzoek naar mogelijke lekkages in de zoutcavernes. De vraag is of er ook onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd, of dat AkzoNobel alleen de zoutcavernes bekijkt en dat de overheid het moet doen met de bevindingen van AkzoNobel.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.