nieuws

'Enschede moet een volwaardig conservatorium houden'

Stadhuis in Enschede
Stadhuis in Enschede © TC Tubantia / Marieke Bakker
Enschede moet een volwaardig conservatorium houden en de wethouder moet er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Met die opdracht is wethouder Hatenboer vanavond door de volledige gemeenteraad op pad gestuurd.
Aanleiding is het ogenschijnlijk voornemen van hogeschool Artez om de opleiding Jazz & Pop te verhuizen naar Arnhem en Zwolle. Die plannen doen al een maand de ronde, maar Artez is er nog niet mee naar buiten gekomen. Vorig jaar verloor Enschede al de opleiding klassiek.
Enschede heeft veel geïnvesteerd in 'Enschede Muziekstad' en volgens de gemeenteraad verzwakt Enschede als culturele hotspot van de regio als er geen volwaardig conservatorium meer is. Bovendien hoort jazz bij Enschede en is Enschede een bakermat voor goede jazzmuzikanten, gelet op de aanwezigheid van jazzpodium De Tor, aldus de 39 politici.
Hatenboer pakt de handschoen graag op, maar zegt ook dat het proces al jaren aan de gang is en hij het bestuur van Artez niks kan opleggen, omdat die zelfstandige keuzes maakt. Hatenboer probeert er voor te zorgen dat wat in Enschede zit, er ook blijft maar kan geen garanties geven. Als Jazz & Pop - met gastdocent dj Junkie XL - uit Enschede vertrekt, blijven alleen nog de opleidingen mediamuziek, docent muziek en muziektherapie voor Enschede behouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.