Nieuws

Zorgdirecteur slaat terug na onterechte beschuldigingen over fraude

Zorgdirecteur Brian Madho slaat terug na onterechte beschuldigingen over fraude.
Zorgdirecteur Brian Madho slaat terug na onterechte beschuldigingen over fraude. © 1Twente / Ernst Bergboer
Hij laat het er niet bij zitten: directeur Brian Madho van het failliete zorgbureau Maatwerk. De gemeente Enschede betichtte hem van zorgfraude, maar naar nu blijkt waren die beschuldigingen ten onrechte. De directeur kan dat zelfs onderbouwen met documenten. Vanmiddag gaat hij met zijn advocaat Umut Ural om tafel om zich te beraden op nadere stappen.
Het bureau Maatwerk hield zich bezig met de begeleiding van zo'n honderd psychisch kwetsbare cliënten uit Enschede, Hengelo, Almelo, Borne, Haaksbergen, Oldenzaal en Twenterand, onder wie verslaafden en ook tbs'ers. Maatwerk kwam echter ineens onder vuur te liggen.
Reden: het bedrijf werd door verschillende Twentse gemeenten verweten wel geld te hebben opgestreken maar geen zorg te hebben geleverd. Waarop het contract met zijn zorgbureau Maatwerk werd stopgezet.

Failliet

In 2017 deed de gemeente Enschede bovendien aangifte tegen Maatwerk. Het ging bergafwaarts met de zorgaanbieder en nadat Madho zijn bedrijf had verkocht, ging het in september 2017 failliet.
Madho liet het er echter niet bij zitten en vocht terug, waarvoor hij de bekende advocaat Umut Ural in de arm nam. "Het heeft me talloze uren gekost, maar ik heb kunnen achterhalen dat er grote fouten zijn gemaakt."
Dat kan Madho aan de hand van documenten die hij in zijn bezit kreeg. Hoe? "Laten we het erop houden dat ze anoniem bij mij aan de deurklink zijn gehangen."
1Twente meldde afgelopen weekeinde in een uitvoerige reportage dat de beschuldigingen niet terecht waren.

Vervolgstappen

Samen met zijn advocaat Umut Ural beraadt hij zich nu op vervolgstappen. Vanmiddag gaan ze daarover in gesprek.
Madho: "Ik wil sowieso aangifte tegen de gemeente Enschede doen van smaad en laster. En er komt ook een schadeclaim. In welke orde van grootte? Daar kan ik echt absoluut niets over zeggen. Er zijn experts die dat moeten berekenen. Vast staat nu echter dat het contract dat ik had ten onrechte is beëindigd."
Advocaat Umut Ural in een reactie: "Mijn cliënt is door het slijk gehaald. Hij is met naam en toenaam neergezet als fraudeur. In deze zaak was het een kwestie van: eerst schieten, dan praten. Terwijl justitie dus al in 2017 de zaak tegen hem geseponeerd wegens onvoldoende bewijs."
Madho hoorde dit pas recent. Al die jaren leefde hij in de veronderstelling dat hem nog een rechtszaak boven het hoofd hing. "Het is toch ongelooflijk dat je daarover als verdachte niet wordt ingelicht?"

'Spookrapport'

In deze zaak draait het onder meer om een rapport van onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers (PwC), dat in opdracht van de Regio Twente onderzoek deed naar de vermeende fraude.
PwC zou slechts een conceptversie van het rapport hebben gemaakt, het eindrapport zou nooit zijn verschenen. Madho plaatst daar grote vraagtekens bij en zegt nu een zogenoemd WOB-verzoek in te gaan dienen. Door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur doet hij alsnog een poging het 'spookrapport' in handen te krijgen.
Hij is er namelijk van overtuigd dat het rapport moet bestaan. "Je geeft opdracht om onderzoek te doen, dan ontvang je daar toch ook een eindrapport van? Dat dat nooit zou zijn verschenen, wil er bij mij simpelweg niet in."
De gemeente Enschede en zorgkoepel OZJT/Samen14 willen met het oog op privacy niet reageren op vragen over Maatwerk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.