Nieuws

Natuuralert vindt sluiten van alle smalle mountainbikepaden op Sallandse Heuvelrug niet genoeg

Op de Sallandse Heuvelrug worden hazelwormen (foto) en zandhagedissen volgens Natuuralert veelvuldig doodgereden door mountainbikers.
Op de Sallandse Heuvelrug worden hazelwormen (foto) en zandhagedissen volgens Natuuralert veelvuldig doodgereden door mountainbikers. © ANP
De provincie Overijssel moet meer doen voor beschermde diersoorten op de Sallandse Heuvelrug. Dat vindt NatuurAlert. Nu worden beschermde soorten als de zandhagedis en hazelworm volgens de natuurbeschermingsorganisatie te vaak doodgereden door mountainbikers. "In het broedseizoen moet een deel van de mtb-route hier helemaal dicht", pleit voorzitter Jan Hoekema.
Hoewel hij zelf niet in de regio woont, kent Hoekema de Sallandse Heuvelrug goed. "Het is een mooi gebied. Pas geleden getroffen door een nare brand." Dat mensen in hun vrije tijd de natuur intrekken, daarover geen kwaad woord. Ook tegen mountainbiken is hij niet. "Mensen kunnen beter fietsen dan met de auto op pad gaan. Maar op bepaalde delen van de route, levert het fietsen onevenredig veel schade op voor de natuur. Wij willen dat de provincie en de Regio Twente de belangen van de natuur meeneemt bij de aanleg van fietspaden."
In de periode van 15 maart tot 15 september wil Natuuralert dat bepaalde delen van de mtb-routes op de Sallandse Heuvelrug helemaal dichtgaan. "Niet alleen de zogeheten singletracks, zoals de provincie nu van plan is, maar ook de fietspaden van en naar deze smalle paden moeten worden afgesloten in deze periode."
Wij krijgen foto's van doodgereden zandhagedissen en hazelwormen
Jan Hoekema, voorzitter Natuuralert
"Alleen de singeltracks afsluiten is echt te weinig", aldus Hoekema. "Dit gebeurde eerder al, daarom hebben wij de provincie gevraagd om tijdig het besluit te nemen om de route voor een deel echt af te sluiten gedurende het seizoen dat de dieren over de paden lopen."
Vorig jaar lichtte de natuurbeschermingsorganisatie haar standpunten toe in een provinciale hoorzitting. "De provincie zou na de kerstvakantie een besluit nemen." Begin april liet de provincie weten alleen kleine stukjes af te willen sluiten. "Alleen de singeltracks en dat vinden wij echt te weinig. Dus gaan we hogerop, naar de rechter."

Provincie moet meer doen

Natuuralert wil dat de belangen tussen het recreëren en de natuur met elkaar in evenwicht worden gebracht. "Wij staan open voor gesprekken met de provincie, met de regio, met de mtb-verenigingen. De natuur leidt nu onevenredig veel schade. Dat blijkt ook uit de foto’s die wij krijgen van doodgereden zandhagedissen en hazelwormen. De provincie moet echt meer doen."

Hopen op mooi wonder

Omdat haast is geboden heeft Natuuralert een rechtszitting op korte termijn aangevraagd bij de rechtbank. "We stappen naar de rechter, maar we blijven ook hopen op een mooi wonder. Dat de provincie zegt: "Jullie hebben gelijk. We gaan dit jaar een flink stuk van de route afsluiten'. Zolang dat niet gebeurt, worden mogelijk honderden zandhagedissen en hazelwormen geplet door de grote wielen van mountainbikers."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.