nieuws

NAM neemt voorzorgsmaatregelen na roerige informatieavond Tubbergen

De NAM neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de informatieavond in Oldenzaal, aanstaande donderdagavond, net zo uit de hand loopt als afgelopen week in Tubbergen.
In Oldenzaal wil de NAM alleen nog individueel vragen van verontruste omwonenden beantwoorden. Zodoende kan het toehorend publiek bijvoorbeeld niet met applaus laten blijken dat vragen van burgers breed gedragen worden.

Zeer kritische vragen in Tubbergen

Afgelopen week in Tubbergen ontstond meermaals rumoer in de zaal als de NAM geen duidelijk antwoord gaf op kritische vragen uit het publiek. Daardoor sloeg de sfeer om en hadden NAM-medewerkers een zware avond, in hun poging om de injectie van afvalwater goed te praten. Meerdere omwonenden lieten in een emotioneel betoog blijken dat zij tegen het injecteren van het verontreinigde afvalwater zijn. Er werd gezegd dat de NAM omwonenden bewust misleidt en daarom waren de vragen die werden gesteld, zeer kritisch.
De NAM wil voorkomen dat de sfeer van de informatie-avond wordt bepaald door die kritische vragen. Door individueel de vragen van bewoners te beantwoorden, hoopt het bedrijf wat meer controle te houden over het verloop van de avond.

Miljoenen liters verontreinigd afvalwater

De NAM ligt onder vuur vanwege de injectie van afvalwater in leeggeproduceerde gasvelden in de diepe ondergrond in Noordoost-Twente. Dagelijks wordt bijna 9 miljoen liter verontreinigd afvalwater in de bodem geïnjecteerd, waaronder ook zo'n 7.000 liter chemicaliën. Dit afvalwater en deze chemicaliën zijn afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek. Tegelijk met de gewonnen olie komt ook het afvalwater omhoog. Als de olie van het afvalwater is gescheiden, gaat het water via een ondergrondse transportleiding naar Twente. Daar wordt het geïnjecteerd in drie lege gasvelden onder Mander, Tubbergen en Rossum/Oldenzaal.
Het imago van de NAM heeft verder een enorme deuk opgelopen dankzij een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Die Onderzoeksraad onderzocht in hoeverre bij de gaswinning in Groningen de veiligheid in acht werd genomen. Onlangs werden bevindingen uit dat onderzoek gelekt; voor 2013 zou aan veiligheid geen aandacht zijn besteed, grote winsten waren voor de NAM belangrijker.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.