Nieuws

Nieuwe getuige: "Daan Mellée uit Enschede vermoord voor 500 euro"

Onderzoek in het huis waar Daan Mellée werd vermoord
Onderzoek in het huis waar Daan Mellée werd vermoord © News United - Politie
De verdachten van de moord op Daan Mellée uit Enschede zouden ieder 500 euro hebben gekregen als 'beloning'. Dat schrijft de vriendin van een van de verdachten in Facebook Messenger-berichten. Diezelfde vrouw heeft haar vriend 'verraden' als betrokkene bij de veelbesproken moordzaak.
Deze informatie blijkt uit nieuwe stukken die onlangs zijn toegevoegd aan politiedossier 'Letland', zoals de moordzaak is gedoopt. De nieuwe stukken zijn in bezit van RTV Oost. Het gaat met name om chats die verstuurd zijn door de Hengelose A.H., de vriendin van moordverdachte Bart de J.

Nepaccount

Met het nepaccount 'Marco Deniz' zou ze mensen hebben benaderd op Facebook Messenger. In die berichten stelt ze dat haar vriend Bart de J. betrokken is bij de moord. Hij zou de uiteindelijke schutter uitleg hebben gegeven, hoe die het beste slachtoffer Daan Mellée kon doodschieten. Daniel V. zou degene zijn geweest die de trekker heeft overgehaald toen Daan Mellée lag te slapen.
Debbie heeft 500 euro geboden om er een einde aan te maken
'Marco Deniz'
Deze Bart de J. en Daniel V. zijn kameraden van Mellée's vriendin Debbie. Deze Debbie en slachtoffer Daan hadden een tumultueuze relatie. Vaak vlogen ze elkaar in de haren. Zo ook de avond voor de moord. Bij die ruzie sloeg Mellée een tand uit de mond van Debbie. Foto's van haar toegetakelde gezicht staan in het onderzoeksdossier.

500 euro per persoon

Uit teksten van het nep-Messengeraccount 'Marco Deniz' blijkt dat Bart de J. het uiteindelijke slachtoffer zou doodschieten: 'Omdat hij het helemaal zat was van dat geruzie met Debbie.' In hetzelfde bericht staat dat Daniel V. uiteindelijk de trekker heeft overgehaald. 'Debbie heeft 500 euro geboden om er een einde aan te maken. Per persoon'.
De schrijfster van de berichten op het account van 'Marco Deniz' is volgens de politie de vriendin van Bart de J. De vrouw, met initialen A.H., schrijft ook belastende berichten over zichzelf in de derde persoon. 'Ze heeft het opgeruimd. Vandaar dat ze het niet kunnen vinden.' Daarmee doelt ze volgens de recherche op het moordwapen, dat ze verstopt zou hebben. 'Voor geld doen ze alles', schrijft de vrouw op het fake-account.
Deel van de chats van 'Marco Deniz' over de moord op Daan Mellée
Deel van de chats van 'Marco Deniz' over de moord op Daan Mellée © RTV Oost

MMA-melding

Volgens haar hebben de drie andere verdachten, haar vriend Bart, Debbie en Daniel, er vanaf het begin af aan alles aan gedaan om de politie om de tuin te leiden. 'Ze hebben van telefoon gewisseld., om net te doen lijken dat ze thuis waren.'
De vrouw, vriendin dus van verdachte Bart, heeft vermoedelijk ook twee anonieme tips gegeven in het moordonderzoek. Zo kwam er bij Meld Misdaad Anoniem binnen: 'Bart de J. uit Hengelo is betrokken bij de moord op Daan Mellée in Enschede.' De recherche onderzoekt momenteel of zij ook die berichten heeft doorgegeven.
Voor geld doen ze alles
'Marco Deniz'

Paard Talento

Zelf is de vrouw ook verdachte in de zaak, wegens het verhullen van het moordwapen. Maar A.H. heeft volgens justitie nog meer op haar kerfstok. Zo zou zij degene zijn geweest die eerder dit jaar paard Talento heeft verduisterd. Nadat het dier was gehuurd en niet werd geretourneerd, werd het vorige maand teruggevonden in het Brabantse Nuenen. Daar werd Talento te koop aangeboden. De aanbieders hadden het paard ter goeder trouw overgenomen.
A.H. zou zich vandaag bij de politierechter moeten verantwoorden voor het verduisteren van het paard. Maar de zaak ging niet door op verzoek van haar verdediging. De zitting is een aantal maanden verplaatst.

Bewijs

De vrouw zit niet in voorarrest voor betrokkenheid bij de moord. De andere drie verdachten wel. Over Daniel V. heeft een anonieme getuige verklaard, ook zit zijn DNA op het bed waarin slachtoffer Daan Mellée is vermoord. Tegen Debbie heeft justitie meerdere bewijsstukken. Zo zit haar DNA op kogelhulzen die naast het slachtoffer lagen, zaten er kruitresten op kleding die ze heeft gedragen en er zijn belastende telefoongesprekken. Bart de J. werd als laatste opgepakt, mede dus door de berichten van zijn eigen vriendin.
Over anderhalve week dient een voorbereidende rechtszitting in de moordzaak.

Podcast Moord op het Oosterveld

Misdaadjournalist Tom Meerbeek maakte de podcast-serie 'Moord op het Oosterveld'. Luister de podcast via je favoriete podcastapp zoals: iTunes, Spotify, Google Podcasts of Stitcher.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.