nieuws

OM wil dat brandstichter uit Goor in psychiatrische kliniek wordt opgenomen

'Brandstichter uit Goor leefde in waanwereld, OM eist opname in kliniek
'Brandstichter uit Goor leefde in waanwereld, OM eist opname in kliniek © iStock
Een 53-jarige man uit Goor moet verplicht een jaar worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, omdat hij vorig jaar probeerde brand te stichten bij een woning aan de Spoorstraat in zijn woonplaats. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de man op dat moment volledig in een waanwereld leefde.
Volgens de verdachte was de 95-jarige bewoner van het huis verantwoordelijk voor het faillissement van het bedrijf waar zijn vader vroeger werkte. Dat is niet zo, maar in de waanwereld waarin de man verkeerde klopte dat wel. Hij vertelde op een eerdere zitting dat hij de hoogbejaarde bewoner voor de brandstichting gewaarschuwd had, voordat hij een afvalcontainer in brand stak tegen de voordeur van de woning.
De man uit Goor werd onderzocht in het PBC. Dat onderzoek verliep niet zonder slag of stoot en duidelijk werd dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. De man verscheen niet op de zitting vandaag. Hij stuurde uiteindelijk wel vanuit het huis van bewaring, waar hij in voorarrest zit, een verklaring waarin hij afstand deed van het recht om op zitting te verschijnen. Ook dat had de nodige voeten in de aarde. De man had de verklaring onleesbaar gemaakt door er een krantenkop overheen te plakken. "Sinds 9/11 paranoïde" was daarop te lezen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.