nieuws

Testkippen en -kuikens uitgezet op door vogelgriep getroffen bedrijven Kamperveen

Bij de twee door vogelgriep getroffen bedrijven in Kamperveen zijn testkippen en testkuikens uitgezet om te controleren of het vogelgriepvirus nog op de bedrijven aanwezig is.
Half november werd vogelgriep geconstateerd bij pluimveehouder Kamminga in Kamperveen. Het bedrijf van zijn buurman Johan Mostert met een eendenfokkerij bleek later ook besmet met vogelgriep. Beide bedrijven werden geruimd. Het bedrijf van de broer van Mostert, ook pluimvee, werd uit voorzorg geruimd. Daar bleek later geen vogelgriep te zijn.
Mostert heeft vorige week de testbeesten in de stallen gekregen. Hij is voorzichtig positief. De dieren zien er goed uit, maar over twee weken worden ze getest door de dierenarts. Als de uitslag goed is hoopt Mostert halverwege februari de eerste koppels eenden op zijn bedrijf te krijgen. Het duurt dan nog een volle maand voor het bedrijf weer volledig draait. Bij zijn broer loopt het bedrijf alweer als voor de vogelgriep uitbraak. Omdat daar geen vogelgriep werd geconstateerd kon hij eerder weer nieuwe kippen op zijn bedrijf krijgen.
Kamminga heeft nu 24 uur de testkippen in de stal lopen. Over drie weken is duidelijk of het vogelgriepvirus helemaal van het pluimveebedrijf verdwenen is. Kamminga kan echter pas begin mei nieuwe kippen krijgen om zijn bedrijfsvoering te hervatten. Dat betekent dat zijn bedrijf een half jaar op slot zit. Voor de boeren betekent de vogelgriep uitbraak een financiële strop van tienduizenden euro's.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.