nieuws

"Weerribben-Wieden terecht aangewezen als Natura 2000-gebied"

Natuurgebied De Weerribben
Natuurgebied De Weerribben © Flickr Creative Commons / Sebastiaan ter Burg
Natuurgebied De Weerribben-Wieden is terecht aangewezen als Natura 2000-gebied. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.
Enkele agrarische ondernemers, de gemeente Noordoostpolder en LTO Noord maakten bezwaar tegen het aanwijzen van het gebied. Ze zijn bang dat boeren en de recreatiesector beperkt zullen worden door strenge regels. Daarnaast vinden ze dat er te weinig gekeken is naar de belangen van burgers, ondernemers en overheden.
Die bezwaren werden door de Raad van State ongegrond verklaard. Het ministerie hoeft bij het aanwijzen van Natura 2000-gebieden alleen maar te kijken naar het beschermen van natuurwaarden. Pas als die bescherming geregeld is, wordt er gekeken naar hoe de natuur beheerd gaat worden.
Bij de bijzondere natuurwaarden werden voor de Raad van State nog vraagtekens geplaatst. Zo is de zeldzame vuurvlinder volgens LTO Noord helemaal niet aanwezig in de Wieden. Maar de Raad oordeelde dat LTO ook niet kan aantonen dat bijzondere soorten zoals de vuurvlinder niet terug zullen komen als er aanpassingen gedaan worden. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.