Nieuws

Van Indorock naar Nederpop: muziek als verbroedering

Toon Faulhaber, organisator van het evenement van Indorock naar Nederpop
Toon Faulhaber, organisator van het evenement van Indorock naar Nederpop © RTV Oost / Oene Loonstra
Van Indorock naar Nederpop. Vooraf had geestelijk vader Toon Faulhaber geen flauw benul of er animo was voor zijn idee. Nou, het evenement dat komende zondag plaatsvindt in Borne, is al weken uitverkocht en er staan zelfs tientallen mensen op de wachtlijst. Muziek als verbroedering tussen Nederlanders en Indo's. "En uiteraard hoort daar eten bij."
Het was de huisarts van Toon Faulhaber die hem onbedoeld op het idee bracht. "Ik was vorig jaar bij de dokter voor zo'n ouwe lullenkeuring. Alles was dik voor elkaar en ik voelde me prima. Maar toen ze me bij het afscheid bij de deur de hand gaf en zei dat zeventig toch wel een hele respectabele leeftijd is, klapte ik in elkaar", zegt hij met een lach.
De Bornenaar stond weer met beide voeten op aarde. "Dan realiseer je je: mijn toekomst is te overzien, maar terugblikkend heb ik toch wel heel erg veel gezien en meegemaakt. Daar haak ik met dit evenement op in."

Losbandige optredens

Na het huisartsenbezoekje liet Faulhaber dan ook zijn leven nog eens aan zich voorbij trekken. Hoe hij in 1957 met zijn familie vanuit Indië naar Nederland kwam. Het waren de Indo's die rond die tijd de popmuziek in ons land introduceerden. Met als belangrijkste exponent The Tielman Brothers. Met name de voor die tijd losbandige optredens - haast op het extravagante af - waren voor de Nederlanders een regelrechte cultuurschok. Een ware sensatie.
Faulhaber, bedenker van het gitaarcafé in zijn eigen Borne, kwam op het idee van een middag, waarbij muziek een brug slaat tussen Indo's en Nederlanders. "Muziek, maar ook eten. Want als wij Indo's bij elkaar komen is er ook steevast eten bij." Waarop Faulhaber via een bevriende muzikant annex Indo-kok zorgde dat er die middag authentiek Indonesisch eten op het menu staat.

Twee culturen

Muziek en eten dus als verbroedering. Want Overijssel mag dan een grote Indische gemeenschap kennen, er blijken toch vaak nog onduidelijkheden over elkaars culturen.
"Twee culturen met zo hun eigen gewoontes. Twee culturen: van goede wil, maar tegelijk ook met verschillen. Klein voorbeeldje. Nederlanders laten de koekjestrommel rondgaan. Een ieder kan er wat uitpakken, waarna het deksel er weer op gaat. Bij Indo's werkt dat anders. De trommel wordt op tafel gezet en je mag er zelf naar believen uit pakken."

Knoflook

En dan uiteraard de verschillen in het eten. "Knoflook was in die dagen grotendeels onbekend in de Hollandse keuken. En wat de Nederlanders ook niet wisten: dat je er behoorlijk naar kunt ruiken, haha."
Faulhaber heeft voor die middag een band samengesteld van Indo-muzikanten, die de gasten van het kulturhus De Bijenkorf meeneemt op een muzikale tijdreis.

Eenmalig evenement

Het evenement is dus al enige tijd uitverkocht. Niet onlogisch dan te veronderstellen dat het een jaarlijks evenement wordt. Of misschien zelfs wel vaker. Maar daar is Faulhaber vooralsnog niet voor te porren: "Wat mij betreft wordt het echt eenmalig."
Want ondanks zijn 'respectabele leeftijd' en het pensioen als tandprotheticus verveelt hij zich geen seconde. "Vooraf was ik gewaarschuwd dat ik na mijn pensionering in een zwart gat zou vallen. Nou, ik vermaak me opperbest. Met dank vooral aan de muziek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.