Nieuws

Deze Lancaster-bommenwerper vliegt straks boven Overijssel, hier kun je hem zien

Deze Lancaster-bommenwerper vliegt straks boven Overijssel, hier kun je hem zien
Deze Lancaster-bommenwerper vliegt straks boven Overijssel, hier kun je hem zien © BBMF
Over een paar uur stijgt de destijds beruchte Lancaster-bommenwerper op vanuit Engeland. Het toestel vliegt via België ons land binnen en is rond 17.00 uur in het Overijsselse luchtruim. Een magisch moment voor veel inwoners van onder meer Markelo en Den Ham, waar het vliegtuig een grote rol heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Lancaster maakt een ronde langs 18 crashlocaties in België en Nederland. Om 17.06 uur vliegt hij boven Bathmen, om 17.12 uur bij Markelo en om 17.21 uur bij Den Ham. Het volledige schema vind je hier.

Rondjes boven Markelo

De Lancaster vliegt drie rondjes boven Markelo, over het Vliegtuigmotormonument op de hoek van de Traasweg en de Roosdomsweg.
Het dorp kent een droevige geschiedenis als het om het vliegtuig gaat; in het voorjaar van 1943 stortten er drie geallieerde bommenwerpers neer, waarbij 17 bemanningsleden uit Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland om het leven kwamen. Zij zijn begraven op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats.
Je kunt het toestel het best zien vanaf de flanken van de Markeloseberg, Kattenberg, Dingspelerberg en De Hulpe. Maar ook het geluid van de vier brullende Rolls Royce motoren is zeker de moeite waard, zegt de Stichting Fallen Airmen Memorial Markelo.

Den Ham

In Den Ham is geen geld meer voor een 'normale' 4 mei-ceremonie; alles is uitgegeven aan de flypast van de Lancaster. En dat is helemaal prima, zegt Melvin Chambers, secretaris van de Hammer stichting Remembering Dambuster Les Knight DSO.
"De flypast is een event op zich", zegt Chambers. "Jaarlijks worden er duizenden verzoeken gedaan bij de Britten om voor zo'n vlucht in aanmerking te komen. Hij vliegt op 150 meter hoogte over het dorp, je kunt de piloot bijna zien."
De Lancaster is niet zomaar een toestel voor Den Ham; in die bommenwerper vloog de oorlogsheld Dambuster Les Knight. De Australiër vloog boven het dorp toen zijn toestel werd beschoten door de Duitsers. Zijn toestel incasseert een paar voltreffers en verliest snel hoogte. Het dorp komt in hoog tempo dichterbij.

Dorpsheld

Het lukt de Australiër om naast het dorp te crashen, maar hij betaalt de ultieme prijs. Les Knight overlijdt. Zijn bemanningsleden overleven de crash allemaal, net als de dorpelingen, die er een held bij hebben.
En zo vliegt de nagedachtenis aan de oorlogsheld om kwart over vijf in totaal drie rondjes boven Den Ham. Om het vliegtuig goed te kunnen zien, kun je het best naar het gebied op of rond de Mageler Es gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.