nieuws

MIVD heeft fouten gemaakt in onderzoek naar 'lastige' militair uit Zwolle

Minister Hennis van Defensie
Minister Hennis van Defensie © Flickr Creative Commons / Chuck Hagel
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdient (MIVD) heeft mensen in de omgeving van de oud-militair Ismail Selvi uit Zwolle benaderd en dat had niet gemogen. Dat heeft minister Jeanine Hennis van Defensie in een brief aan Selvi geschreven.
De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich openlijk beklaagde over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. Na de uitspraken moest Selvi de opleiding verlaten omdat hij volgens Defensie niet geschikt was.
Hij diende een klacht in omdat de MIVD hem zou hebben afgeluisterd en meerdere mensen in zijn omgeving zou hebben benaderd, waaronder zijn bedrijfsarts en mensen van de militaire vakbond.

Inbreuk op privéleven

De klacht is onderzocht door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De commissie oordeelde dat er genoeg aanleiding was om een onderzoek naar hem in te stellen, maar het benaderen van mensen in de omgeving van Selvi een te zwaar middel. Volgens de commissie heeft dat veel inbreuk gemaakt op zijn privéleven.
In de brief heeft minister Hennis haar verontschuldigingen aangeboden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.