nieuws

Boete van 750 euro geeïst na doodrijden fietsster uit Den Ham

Man voor de rechter voor dodelijk ongeluk Den Ham
Man voor de rechter voor dodelijk ongeluk Den Ham © iStock
Het ontbreken van verkeersborden en de slechte zichtbaarheid van een fietsoversteekplaats op de Daarleseweg in Den Ham is mede de oorzaak dat een automobilist vorig jaar daar een overstekende fietsster uit Den Ham doodreed. Dat bleek tijdens de rechtszaak vandaag. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de man een boete van 750 euro geëist.
De 21-jarige automobilist uit Urk vertelde voor de rechtbank dat hij het slachtoffer met haar echtgenoot zag fietsen op het fietspad rechts van de weg. Plots zag hij dat er een oversteekplaats was met voorrang voor de fietsers, maar die was niet aangegeven met verkeersborden. De echtgenoot van het slachtoffer reed de weg op en bleef daar fietsen. Om de man te ontwijken week hij uit naar de linker rijbaan maar botste daar tegen de 75-jarige vrouw.

Verwarrende situatie

Volgens de officier van justitie geeft de situatie aan dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Hij stelde dat de man geen ernstige fouten heeft gemaakt en hield rekening met de verwarrende situatie die er was. Uit het onderzoek van de politie zou blijken dat de Urker te hard zou hebben gereden, maar de berekening van de politie zou niet kloppen. De apparatuur waarmee gemeten was deed het wel maar was verkeerd afgesteld.
De advocate van de man uit Urk vroeg om volledige vrijspraak. Volgens haar is de man niets te verwijten. Dat komt niet alleen omdat de verkeerssituatie onduidelijk was. De beide fietsers zouden ook niet goed uitgekeken hebben, het slachtoffer zou zelfs zonder te kijken zijn overgestoken. Daarnaast reden beiden op elektrische fietsen waardoor hun snelheid mogelijk hoger dan te verwachten was. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.