Nieuws

Zorgfestival Zenderen: "We willen eenheid in de zorg uitdragen"

Ronald Helder, Jeanine de Regt en Cindy Hobert (vlnr) organiseren het festival
Ronald Helder, Jeanine de Regt en Cindy Hobert (vlnr) organiseren het festival © Eigen foto
In voormalig klooster Zwanenhof in Zenderen draait het vandaag om de zorg. Met het zorgfestival 'Eenhe1d in de Zorg' willen de organisatoren laten zien hoe het ook anders kan in de zorg. Eén van hen is Ronald Helder, eigenaar van de Zwanenhof en zelf als ervaringsdeskundige ook spreker tijdens het festival.
"De laatste tien tot vijftien jaar kwamen we steeds meer het hokjesdenken tegen", zegt Helder. "Daar hebben zorgmedewerkers last van. We willen niet de barricades op zoals Hugo Borst en Carin Gaemers, die enkele jaren geleden met een manifest voor meer geld voor de ouderenzorg pleitten. Wij willen eenheid in de zorg uitdragen. Vooral in het begin van corona zag je die eenheid enorm zijn binnen de zorg, maar je merkt nu alweer dat dat afzwakt. Vandaar dat we dit festival opzetten om het onder de aandacht te brengen."

'Twee kinderen verloren'

Helder weet als geen ander waar hij het over heeft. Hij werkt al twintig jaar in de zorg. En heeft privé het nodige meegemaakt. "In 2001 en 2004 heb ik twee kinderen verloren, kreeg mijn vader in de tussentijd te horen dat hij Alzheimer had en mijn schoonvader asbestkanker. Buiten deze privé-ervaringen binnen de zorg werk ik nu ook 20 jaar in de zorg, waarin ik veel heb mogen zien van de zorg in Nederland."
Hij weet dat het anders moet en ook anders kan. "Allemaal willen we dat mensen ook als mensen kunnen worden gezien en niet als een nummer op een lange lijst staan. De schotjes van systemen en procedures moeten er tussenuit, ik sta voor de mens centraal. Altijd uitgaan van de behoefte die een mens heeft en uitgaan van wat een mens wel kan en niet van wat een mens niet kan", zegt Helder.
De schotjes van systemen en procedures moeten er tussenuit, ik sta voor de mens centraal.
Ronald Helder
Hij spreekt vanmiddag onder meer over zijn eigen ervaringen. "Ik neem de mensen vanmiddag graag mee in mijn reis die het verlies van dierbaren mij gebracht heeft. Een reis die nog lang niet af is en nog doorgaat. Waar naartoe zal ik vertellen in deze sessie. Het centrale thema is 'hoe kan ik je helpen?'", aldus Helder.

Edino uit Ruinerwold

Het terrein van de Zwanenhof telt vandaag meerdere plekken waar een podium is en er zijn dan ook meerdere sprekers. Zoals de nu 29-jarige Edino van Dorsten. Het leven van Edino stond in 2019 op z’n kop toen ‘het spookgezin van Ruinerwold’ werd ontdekt. Hij is één van de kinderen uit het gezin dat drie jaar geleden wereldnieuws werd, toen bleek dat vader Gerrit Jan zijn kinderen jarenlang op een boerderij in Ruinerwold verborgen had gehouden voor de buitenwereld en ook verdacht werd van mishandeling, misbruik en verwaarlozing van zijn kinderen.
We zijn een paar jaar verder en Edino heeft nu zelf kinderen. "Ik wil laten zien dat je verleden je toekomst niet hoeft te bepalen. Niemand is kansloos."
Mijn ideaal voor Nederland is een tolerante samenleving met gelijke kansen voor iedereen
Amma Asante, voorzitter LCR
Een andere bekende spreker is Amma Asante. Zij is voorzitter van de Landelijke Cliënten Raad LCR. "Mijn ideaal voor Nederland is een tolerante samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Het is een samenleving vrij van discriminatie en uitsluiting. Het is een samenleving van inclusie waarin iedereen volop meedoet, kansen krijgt, benut en talenten inzet. Kwame hoeft niet harder te werken dan Willem om zijn idealen te mogen verwezenlijken, omdat zijn wieg toevallig in Accra stond en niet in Deventer. Hetzelfde geldt voor Ama, Fatima, Destiny, Mohamed en Hodan en hun ouders", aldus de LCR-voorzitter.

Tegen eenzaamheid

Op de vraag of iedereen naar het festival toe kan is Helder heel uitgesproken. "Graag zelfs!! Vorige week was er een school die informeerde of ze met dertig man mochten komen. Natuurlijk, heel fijn. En het is ook nog eens zo dat iedereen die een kaartje koopt (50 euro, inclusief eten - red.) iemand gratis mee mag nemen. Want op die manier doen we ook nog eens iets tegen eenzaamheid. Veel mensen die eenzaam zijn, kunnen dat vaak niet betalen en op deze manier komen ze toch onder de mensen."
Het festival Eenhe1d in de zorg wordt georganiseerd door Ronald Helder, die zich 20 jaar inzet om kwetsbare, eenzame, mensen in de samenleving een betere kwaliteit van leven te geven. Hij doet dat samen met directeur Cindy Hobert van OZOverbindzorg in Zwolle en Jeanine de Regt , voormalig directeur van Health Innovation Park, eveneens in Zwolle. Het thema van de dag is 'Er klinkt weer muziek in de zorg'.
Sinds enige tijd wonen er ook Oekraïense vluchtelingen in de Zwanenhof. Volgens Helder worden die zeker bij het festival betrokken. "We hebben ze gevraagd of ze mee willen helpen en daar werd enthousiast op gereageerd. Denk aan het klaar zetten van allerlei spullen of het meehelpen in de catering. Er is zelfs een vrouw uit Oekraïne die een koor heeft opgericht hier. Uiteraard laten we dat koor vandaag ook optreden", klinkt het enthousiast uit de mond van Zwanenhof-eigenaar Ronald Helder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.