nieuws

Waar geeft de provincie Overijssel het geld aan uit? Een overzicht van de uitgaven

Vlaggen voor het provinciehuis in Zwolle
Vlaggen voor het provinciehuis in Zwolle © Shireen Krus
In maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Maar waar geeft de provincie nou eigenlijk het geld aan uit? LocalFocus zette de uitgaven op een rij op basis van cijfers van het CBS.
In 2014 gaf de provincie Overijssel in totaal ruim 819 miljoen euro uit aan de uitvoering van de taken. Denk daarbij aan het aanleggen van provinciale wegen, stimuleren van kunst en cultuur, het organiseren van waterhuishouding en investeringen in innovatieprojecten. Dit is het laagste totaalbedrag sinds 2010.
Gekeken naar de bedragen die de verschillende provincies uitgeven per inwoner stond Overijssel in 2014 op de vierde plek, na Friesland, Zeeland en Gelderland.
Overijssel gaf in 2014 dus 719 euro uit per inwoner. Het grootste deel van dat bedrag (221 euro per inwoner) ging naar de post 'financiering en algemene dekkingsmiddelen'. Verder is vooral veel geld uitgegeven aan 'welzijn' (134 euro per inwoner) en 'verkeer en vervoer' (132 euro per inwoner). Het kostte in 2014 23 euro per inwoner om het reilen en zeilen van de provincie te kunnen betalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.