Nieuws

Raad van State: natuurherstel Beneden-Regge geen bedreiging voor boeren

Beneden-Regge
Beneden-Regge © ANP / Stoelwinder
Boeren in de omgeving van natuurgebied Eerderhooilanden langs de Beneden-Regge bij Eerde, hoeven niet bang te zijn dat hun land zal overstromen. Volgens de Raad van State zal het waterpeil in die rivier niet hoger worden door de verbetering van het natuurgebied. Twee boeren en een landgoedeigenaar maakten bezwaar tegen het plan voor natuurherstel van de provincie. De Raad heeft die bezwaren vandaag verworpen.
De provincie wil de Eerderhooilanden vernatten en zo de natuur in dit gebied verbeteren. Er worden enkele dijkjes verwijderd, zodat de rivier naastgelegen gronden kan overstromen. Dit plan hangt samen met het plan om de loop van de rivier te veranderen. Die krijgt een natuurlijke en slingerende loop.
De boeren zijn bang dat hun land vaker zal overstromen, waardoor die grond onbruikbaar wordt. En als het water weer wegvloeit naar de rivier, kan daarmee mest en stikstof in de rivier terechtkomen. Zo dreigen de boeren verantwoordelijk te worden voor vervuiling van het water.
Maar volgens de Raad zal dat niet gebeuren met dit plan voor de Eerderhooilanden. In een ander plan is wel een peilverhoging voor de rivier geregeld, maar die raakt niet het gebied waar de boeren hun gronden hebben. De boeren hebben volgens de Raad dus niets te vrezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.