nieuws

20.000 euro voor Delden Terug Naar Toen, opluchting bij organisatie

Delden Terug Naar Toen
Delden Terug Naar Toen © RTV Oost
Het bevrijdingsevenement Delden Terug Naar Toen (DTNT) krijgt van de provincie 20.000 euro subsidie om het feest rondom 70 jaar bevrijding in april groots te kunnen vieren. Dat geeft de organisatie budgettair veel lucht en daarmee rust. De voorbereidingen voor Delden Terug Naar Toen in april 2015 zijn in volle gang. Met de subsidie kunnen alle plannen ook echt uitgevoerd worden.
Meer dan honderd vrijwilligers zetten zich al maanden in om Delden in de periode van 2 tot 9 april om te toveren naar het dorp van toen. Delden vertelt dan een week lang nooit opgeschreven verhalen, leeft, maakt muziek en eet als in het voorjaar van 1945.
DTNT werkt daarin ook nauw samen met het rijdende museum ‘Keep them Rolling’. Die rijdt de bevrijdingsroute van het zuiden naar het noorden van Nederland en slaat gedurende een week het kampement bij Delden op, op de plaats waar 70 jaar geleden intensief tegen de Duitsers is gevochten. Ook komt er een airstrip.
Met de subsidie is de komst van een oude stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) eveneens een feit. De locomotief rijdt met wagons een aantal dagen op het traject Hengelo-Delden-Goor. "Eén van de highlights van het evenement", zegt organisator Erna Hemersma. De provincie laat weten de organisatie in Delden een goed voorbeeld te vinden. Niet alleen van cultureel erfgoed maar ook de herdenking van onze vrijheid: "DTNT staat op een unieke en brede wijze stil bij een belangrijk stukje van onze geschiedenis: de bevrijding van Delden", zegt gedeputeerde Maij.
DTNT probeert op allerlei manieren het evenement te financieren: in november zijn er rode, witte en blauwe bloembollen verkocht en door vele Deldenaren in de voortuin geplant zodat in het voorjaar overal de rood wit blauwe 'vlag' bloeit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.