Nieuws

'Skippy' 25 jaar mascotte van jubilerende zomerfeesten St. Isidorushoeve: hoe zit dat nou eigenlijk?

Huidig voorzitter van de zomerfeesten Erwin Keemers en voormalig voorzitter Geert Winkelhuis met de opgezette kangoeroe.
Huidig voorzitter van de zomerfeesten Erwin Keemers en voormalig voorzitter Geert Winkelhuis met de opgezette kangoeroe. © RTV Oost
Ze gelden als het officiële startsein voor de zomerfeesten in de regio Twente met de aangrenzende Achterhoek: de dorpsfeesten van Sint Isidorushoeve. Dit jaar viert het evenement z'n vijftigste editie. Met sinds jaar en dag een kangoeroe, die als een soort mascotte terug te vinden is in het logo. Maar waarom duikt een exotische verschijning als 'Skippy' eigenlijk op op het Twentse platteland? De kiem daarvoor werd exact 25 jaar geleden gelegd. Hoe de doldwaze capriolen van de voortvluchtige kangoeroe en de - nachtelijke - safari's, in een ultieme poging hem te vangen, zelfs internationaal nieuws werden…
Wie de zomerfeesten in Sint Isidorushoeve - kerkdorp van Haaksbergen, op de grens van Twente met de Achterhoek - voor het eerst met eigen ogen aanschouwt, weet niet wat-ie ziet. Een kermis die weliswaar niet al te groot is, maar het zijn vooral de immense feesttenten die opzien baren.
En omdat de dorpsfeesten sinds mensenheugenis beginnen op Hemelvaartsdag, betekent dat onder meer dat duizenden dauwtrappers zich van heinde en verre begeven richting het feestterrein, even buiten het dorp.
Wat ook opvalt, is het muziekprogramma. Kosten noch moeite worden gespaard. Vandaar dat in de loop der jaren al heel wat grootheden uit de nederpop live in actie kwamen in De Hoeve, zoals het dorp in de volksmond heet. De boerenrockers van Normaal, Di-rect, Golden Earring, wijlen Herman Brood.

Kangoeroe als logo

Sinds een kleine kwart eeuw vormt het silhouet van een kangoeroe het logo van de zomerfeesten.
De reden is een opvallende. Het was namelijk dit jaar exact 25 jaar geleden dat een soort reizende dierentuin met exotische beesten z'n kampementen op het feestterrein had opgeslagen. Een van de blikvangers van deze dierentuin, een kangoeroe, zag in een onbewaakt ogenblik kans de benen te nemen.
Bekijk hier het verhaal van Skippy:
'Skippy' 25 jaar mascotte van jubilerende zomerfeesten St. Isidorushoeve: hoe zit dat nou eigenlijk?

Hype

Vervolgens ontstond er een regelrechte hype rond deze 'Skippy'. Overigens een kangoeroe en niet een kleiner uitgevallen wallaby, zo verzekeren de hoofdrolspelers rond deze opmerkelijke 'dorpsklucht'.
Het dier liet zich op diverse plekken zien, maar bleek iedereen te vlug af. Voor plaatselijke jongeren aanleiding ook hun geluk te beproeven en complete 'safari's' te organiseren. Eveneens zonder succes. Tal van landelijke media doken op de lotgevallen van deze 'Twentse Skippy'. De Telegraaf, Hart van Nederland. Uiteindelijk kon het voortvluchtige beest pas maanden later, rond de kerstdagen, worden gevangen. De uitputting nabij.
"Ja, dat was wat", lacht Erwin Keemers, voorzitter van de stichting Zomerfeesten De Hoeve. "Het jaar erop is besloten deze 'Skippy' te adopteren en er ons logo van te maken."

'Groot'n Geert'

Waar Keemers sinds enkele jaren voorzitter is van de stichting Zomerfeesten, was Geert Winkelhuis (73) dat 38 jaar lang. "Ik kwam als 16-jarige in het bestuur toen het nog School- en Volksfeesten heette, de voorloper van de huidige zomerfeesten. Die werden voor het eerst in 1926 gehouden."
'Groot'n Geert', zoals hij plaatselijk bekend staat, werd de stuwende kracht achter de zomerfeesten: "Dat was echt mijn ding. Stak er 600 uur per jaar in. Heb er intussen dus afscheid van genomen, maar heel eerlijk: een keer of drie per week droom ik er nog over."
De editie van 1997, waarin 'Skippy' de benen nam, zal in die dromen ongetwijfeld voorbij komen als een van de meest memorabele.
Het exacte jaar was hem aanvankelijk overigens ontschoten. Als hij ermee wordt geconfronteerd dat het dit jaar exact een kwart eeuw geleden is dat 'Skippy' de benen nam, wordt hij meteen weer enthousiast: "Ik meende dat het 1996 was, maar in mijn archief kan ik terugvinden dat het inderdaad 1997 was. Hoe dan ook, we hadden voor dat jaar een Duitse attractie gecontracteerd. Iemand met exotische dieren. Een olifant, apen, een ezel. En dus ook die kangoeroe. Dat beestje zat achter een krakkemikkig hek en toen ik tegen die eigenaar zei dat dat niet goed ging, zei hij zelfverzekerd: 'Das geht gut herr Winkelhaus'. Tien minuten later was-ie foetsie."

Internationaal nieuws

Het voortvluchtige diertje werd binnen de kortste keren landelijk nieuws. "Internationaal zelfs", corrigeert Winkelhuis. "Ik kreeg namelijk een telefoontje vanuit Australië. En de lokale jongeren haakten er meteen op in. Lieten sigarettenpakjes maken met de kangoeroe erop, lieten T-shirtjes bedrukken. En organiseerden safari's. Compleet met vangnetten. Gingen zelfs 's nachts op pad."
Maar 'Skippy' liet zich niet vangen. "Een boer hier in de buurt voerde 'm. Hij liep gewoon tussen de schapen. Die boer had 'm zo mak gekregen als een lam. Uiteindelijk was het een jachtopziener hier in de buurt die 'm in december te pakken kreeg. Ik werd 's nachts uit mijn bed gebeld en ben meteen in de auto gesprongen om 'm te halen. De volgende ochtend al waren er mensen die een jaar lang gratis voer aanboden, terwijl een dierenarts aanbood om 'm een jaar lang gratis medisch te verzorgen. Het dier had verwondingen aan zijn poot die erop wezen dat hij een paar weken ervoor moest zijn aangereden door een auto. Hij was echt totaal uitgeput."

Opgezet

Winkelhuis legde de kangoeroe zoveel mogelijk in de watten. "In het stro in een stal. Mijn zoon Stef zei op een gegeven moment: 'Pa, ik denk dat-ie erdoor komt. Hij vertoont weer tekenen van leven'. Waarop ik zei: 'Nou, bij een mens zijn dat vaak de laatste stuiptrekkingen'. Tien minuten later was-ie inderdaad dood. Nadat-ie werd gevangen heeft het dier in totaal nog slechts achttien uur geleefd."
Tekst gaat verder onder foto
De 'Skippy' die exact een kwart eeuw geleden de gemoederen in Sint Isidorushoeve volop bezighield
De 'Skippy' die exact een kwart eeuw geleden de gemoederen in Sint Isidorushoeve volop bezighield © RTV Oost
Winkelhuis vond dat het dier een blijvend eerbetoon verdiende. "Ik heb het bestuur toestemming gevraagd om 'm op te laten zetten. Dat kostte 860 gulden. We hebben er voor 1.200 gulden een vitrine omheen laten bouwen. En sindsdien staat-ie hier in dorpshuis 't Meûken en is-ie dus terug te vinden in ons logo."

Belangrijk voor verenigingsleven

De school- en volksfeesten zijn eigenlijk al zo'n twee decennia ouder, maar de zomerfeesten in de huidige opzet vieren dit jaar hun vijftigste verjaardag. Feesten die belangrijk zijn voor de vitaliteit van 'De Hoeve'. Het evenement wordt georganiseerd door een stichting en het lokale verenigingsleven levert vrijwilligers. Waarna de opbrengsten van de dorpsfeesten terugvloeien in de kas van de diverse verenigingen. "De zomerfeesten zijn zodoende erg belangrijk voor de leefbaarheid in ons dorp", aldus Erwin Keemers.
De afgelopen twee jaar konden de feesten vanwege corona niet doorgaan, wat een gevoelige aderlating voor 'De Hoeve' betekende. Omdat het evenement dit jaar Abraham/Sarah ziet, wordt er dit jaar extra groots uitgepakt. Met onder meer Kraantje Pappie en The Dirty Daddies. Keemers: "En met als meest in het oog springende gast Schlagerkoning Heino, die met een live-band naar De Hoeve komt."
En dan geniet 'Groot'n Geert' dus van zijn welverdiende pensioen? "Nou", nuanceert hij, "ik zal maar eerlijk bekennen dat ik dit feest niet kan loslaten. Ik denk dat ik nog wel een avondje achter de kassa's bij de ingang kruip..."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.