Nieuws

Bevrijdingsfestival overvallen door bezoekersaantallen: "Mogelijk drukste editie ooit"

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Zwolle was niet opgewassen tegen de enorme drukte op het terrein. Dat zegt Annemien Brugging, directeur van het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO). Hierdoor ontstonden langen wachtrijen bij kraampjes voor eten en drinken; sommige bezoekers stonden naar eigen zeggen 40 minuten in de rij.
"Het was misschien één van de drukste edities ooit", zegt Brugging. "Ik schat dat er zo'n 150.000 mensen waren. We hebben de bezetting gebaseerd op de editie van 2018, toen het ook heel druk was met 140.000 bezoekers."

Wachtrijen

Het grote verschil is dat het nu gedurende het hele feest veel drukker was, zegt de directeur. "In 2018 was er meer uitstroom. Nu was het vrij vroeg al vol en bleef het constant druk. Daardoor waren er lange wachtrijen, die over de paden gingen."
Daarover beklaagden ook enkele bezoekers zich op social media:

Betaald festival

Had dat niet voorkomen kunnen worden, is de vraag die dan rijst. Brugging: "Dat blijft een moeilijkheid van een festival dat vrij toegankelijk is; het is lastig inschatten hoeveel mensen er komen."
Is dat een argument om volgende keer tóch entree te vragen? Daar is de directeur stellig in: "Nee, zeker niet. Want hier staat tegenover dat het een topeditie was, het ging bij de podia écht los. Je merkt dat mensen hier aan toe waren."

Minder afval

Bezoekers merken misschien ook dat het festivalterrein een stuk schoner was dan eerdere edities. "We schatten dat er zo'n twee derde minder afval lag dan de jaren ervoor", zegt Eric Alferink van afvalinzamelingsbedrijf Remondis, dat het terrein vanochtend schoonmaakte. En dan vooral minder plastic bekers.
Dat kwam waarschijnlijk omdat er een nieuw bekertjessysteem was bedacht, waarbij je een half muntje moest betalen voor het gebruik van een beker. Als je die beker daarna weer inleverde voor een nieuw biertje, betaalde je dus een half muntje minder.
De opruimploeg is al vroeg in de veren om het festivalterrein schoon te maken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.