Nieuws

Fietsers krijgen in Hengelo eerder groen licht dankzij nieuwe proef

De fietsketting tussen Hengelo en Borne
De fietsketting tussen Hengelo en Borne © RTV Oost
Het is de frustratie van menig fietser: lang moeten wachten voor het rode verkeerslicht. In Hengelo hebben ze daar iets op gevonden. In de stad is vandaag gestart met de pilot voor een fietsketting. Fietsers die een 'ketting' van drie of meer personen vormen, krijgen automatisch groen licht.
'Blijf bij elkaar' en 'Drie of meer is sneller door groen'. Fietsers die op de weg tussen Hengelo en Borne fietsen, worden sinds vandaag met borden gewezen op de fietsketting.
"Als je met meerdere fietsers in een compacte groep in dezelfde snelheid komt aanfietsen, dan gaat het verkeerslicht meteen op groen", zegt Gerard Gerrits, wethouder verkeer in Hengelo.
Bekijk in de video hoe de 'fietsketting' werkt:
Fietsers krijgen in Hengelo eerder groen licht dankzij deze proef

Betere doorstroming

Met deze proef snijdt het mes aan twee kanten, stelt Gerrits. "Fietsers krijgen nu sneller groen, waarmee we het fietsgebruik hopen te stimuleren. Maar we zorgen met deze proef ook voor een betere doorstroming van het verkeer. Want als je fietsers in een groep kunt laten passeren, dan gaat het stoplicht voor die fietsers op groen, maar voor de andere weggebruikers minder vaak op rood."
De proef wordt dan ook bewust uitgevoerd op het fietspad langs Plein Westermaat, waar verkeer van en naar de A1 samenkomt met het doorgaande verkeer tussen Hengelo en Borne. "Dit is hét punt in Hengelo waar het enorm druk is en waar een stukje doorstroming voor fietsers enorm wenselijk is. We zijn heel erg nieuwsgierig naar wat deze proef doet met de afwikkeling van het autoverkeer", zegt de Hengelose wethouder.

'Bijzonder project'

De proef wordt bekostigd door de provincie Overijssel. "Dit is een zeer bijzonder project", stelt Gerrits. "In Nederland ken ik dit project niet en ik heb het ook nog nooit ergens gehoord in Europa. Dus wat we hier doen is zeer bijzonder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.