nieuws

Enexis gaat waarschijnlijk in 2016 speurhonden inzetten bij stroomstoringen in Overijssel

Enexis gaat werken met speurhonden
Enexis gaat werken met speurhonden © Istock
Netbeheerder Enexis gaat in de toekomst in Overijssel speurhonden inzetten om stroomstoringen op te sporen. Dit jaar wordt er al met de honden gewerkt in Noord-Brabant en Limburg.
De afgelopen twee jaar heeft Enexis getest met Mechelse en Duitse herders en de honden bleken duizend keer beter waar te nemen dan de huidige technische apparatuur. De honden kunnen na een training van zo'n anderhalf jaar de verbrandingsgassen van een storing tot op 70 centimeter diepte waarnemen. Zelfs tot drie dagen na een storing kan een getrainde hond aangeven waar de storing is ontstaan.
Volgens Enexis is één op de tien geteste honden geschikt als stroomspeurhond. De netbeheerder geeft aan dat de honden geen vervanging van de bestaande meetapparatuur worden. De honden zullen vooral ingezet worden bij lastige storingen.
Dit jaar zal in eerste instantie alleen met de honden gewerkt worden in Noord-Brabant en Limburg. Het is de bedoeling dat de stroomspeurhonden in 2016 in Overijssel en Noord-Nederland ingezet kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.