Nieuws

Strijd om NK-titel 'beste zwaardvechter' in Zwolle

William Ouwehand uit IJsselmuiden: 'Combinatie tussen vechtsport en geschiedenis is prachtig'
William Ouwehand uit IJsselmuiden: 'Combinatie tussen vechtsport en geschiedenis is prachtig' © RTV Oost / Robert Jansema
In Zwolle werden zaterdag de Nederlandse HEMA-kampioenschappen gehouden. En nee, dat is niet de strijd om het beste filiaal van de bekende winkelketen, maar de strijd om de titel ‘beste zwaardvechter’.
Historical European Martial Arts (HEMA) wint in Nederland aan populariteit. “Rond het jaar 2000 kwamen in Nederland de eerste zwaardvechters bij elkaar. Inmiddels zijn er in ons land meerdere verenigingen en sinds 4 jaar hebben we ook speciale Nederlandse kampioenschappen”, vertelt Maurice Booij namens de zwaardvechtclub MARS uit Zwolle.

Middeleeuwse technieken

De technieken van het zwaardvechten zijn afkomstig uit de middeleeuwen. “Die zijn destijds opgeschreven en nagetekend waardoor wij nu weten hoe we de kunst onder de knie kunnen krijgen. Veelal zijn het oude Duitstalige beschrijvingen waarmee we uit de voeten kunnen”, vertelt Maaike Roelfsema namens de organisatie.
In de sporthallen van Hogeschool Windesheim werd gestreden om de prijzen
Eén van de deelnemers van het NK is William Ouwehand uit IJsselmuiden. Hij is lid van de Zwolse vereniging en merkt dat de sport bij veel mensen nog onbekend is: “Je moet vaak op een verjaardag uitleggen wat het inhoudt. Maar dan laat je een filmpje zien en dan vinden mensen het erg leuk.”

'Met voetbal kun je ook geblesseerd raken'

Erg gevaarlijk is het overigens niet, zegt Ouwehand. “We zijn erg goed beschermd en de coaches voorkomen dat je écht gaat inslaan op je tegenstander.” Trainer Maurice Booij vult aan: “Met voetbal kun je ook geblesseerd raken. Eigenlijk is je hele lichaam goed verpakt waardoor je iemand niet direct kan verwonden.”

Geschiedenis en sport

Het NK bestaat uit drie delen, aan het einde van het seizoen wordt de beste zwaardvechter van Nederland bekendgemaakt. Overigens is het niet alleen een sport waarbij mannen de strijd met elkaar aangaan. Ook dames nemen gerust het zwaard ter hand. “Het is een sport waarbij historie, contactsport en gezelligheid bij elkaar komen. We delen dezelfde passie en hopen dat meer mensen in Nederland deze vorm van vechtsport leren waarderen”, besluit Booij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.