Nieuws

Herman is van het gas af door zelf aangepaste boilers: 'Deskundigen geloven het niet'

Herman Fiselier ontwikkelde zijn eigen gasloze verwarmingssysteem.
Herman Fiselier ontwikkelde zijn eigen gasloze verwarmingssysteem. © RTV Oost
Je zou zeggen: hij heeft de wind mee. 'We' moeten met zijn allen van het gas af, de gasprijs gaat al maanden door het dak en alternatieven zijn duur of onrendabel. Toch wacht elektronicus Herman Fiselier al vier jaar tot iemand het aandurft zijn zelf ontwikkelde systeem op de markt te brengen. "Mijn droom is dat iedereen van het gas af kan, zonder hoge kosten en zonder eerst het hele huis te moeten verbouwen."
Twee boilers en een zelf ontwikkeld, elektronisch controlekastje dat de boel regelt. Meer hadden Herman en Monique Fiselier uit Okkenbroek vier jaar geleden niet nodig om hun CV-ketel te vervangen - en dus ging die van de muur, en kwamen daar drie boilers voor in de plaats. Twee om het huis mee te verwarmen, één voor warm water uit de kraan.
In plaats van met gas, verwarmen ze hun huis daardoor met elektriciteit. En dat zonder grote investering en zonder dat hun maandbedrag omhoog ging. Terwijl hun huis helemaal niet goed geïsoleerd is: ze hebben nog niet eens overal dubbel glas en de vloer is niet geïsoleerd.
Herman Fiselier ontwikkelde zijn eigen gasloze verwarmingssysteem.

Zelfde comfort

"We hebben hetzelfde comfort als met een CV", zegt Fiselier. Net als bij een huis met CV, wordt hun huis verwarmd door radiotoren die aan de muren hangen. "Als je het koud hebt, kun je de verwarming dus gewoon een graadje of twee hoger zetten."
Fiselier heeft zijn systeem zo gemaakt, dat het water in de ene boiler wordt opgewarmd, als het water uit de andere boiler door de leidingen wordt gepompt. De boilers wisselen elkaar daarin af.
Hoe mooi het ook klinkt, toch leuren ze al vier jaar vergeefs met hun gasloze oplossing. Hoe kan dat?
"Ja, dat is dus de vraag", beaamt Fiselier. "Niemand gelooft erin. Blijkbaar is het niet genoeg bewijs als je het zelf in huis hebt. Het is een slecht-rendement-systeem, zeggen ze." Dat houdt in dat er veel energie nodig is voor wat eruit komt. "Volgens de deskundigen zouden we een onnoemelijk hoog stroomverbruik moeten hebben."
Herman Fiselier ontwikkelde zijn eigen gasloze verwarmingssysteem.
Herman Fiselier ontwikkelde zijn eigen gasloze verwarmingssysteem. © RTV Oost

'Het kan makkelijk uit'

Maar dat is in de praktijk dus niet het geval, zegt Fiselier. Hun stroomverbruik is met 10.000Kwh per jaar weliswaar hoog (vier keer zoveel als een gemiddeld huishouden dat met gas wordt verwarmd), en ook hoger dan het stroomverbruik van huizen met een warmtepomp. "Maar daar zit wel alles bij in: de hele woning, de schuur met de werk- en de hobbyruimte. Het koken; echt alles zit daar bij in. Het kan makkelijk uit."
Blijkbaar is het niet genoeg bewijs als je het zelf in huis hebt
Herman Fiselier
Waarom de 'deskundigen' het dan toch zeggen? "Omdat het volgens de berekeningen niet kan wat wij doen."
"Wat wij hopen", zegt Fiselier, "is dat er voor mensen die niet zo'n hoog budget hebben, als die in de toekomst van het gas af moeten, dat die dan een betaalbaar systeem hebben. Zonder hoge investeringen, of dat het hele huis moet worden verbouwd. Ik zeg niet dat dit het ideale systeem is, maar het zou óók een systeem kunnen zijn."

Samen met een bedrijf

"Ons ideaal zou zijn dat er een bedrijf is dat dit met ons zou willen oppakken", zegt Fiselier. "Doorontwikkelen, testen. Dat het tot een bruikbaar product zou leiden, dat je op de markt kunt brengen. Daar hebben we wat hulp bij nodig. Wij zijn geen ondernemers en zijn niet in staat dat alleen te regelen."
In een eerste versie van dit artikel stond dat het stroomverbruik van een huis met warmtepomp hoger is. Dat was onjuist en is daarom aangepast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.