Nieuws

Overijssel gaat weer geld steken in biomassa: "Nodig voor de energietransitie"

Provincie stopt voorlopig met ondersteuning projecten houtige biomassa
Provincie stopt voorlopig met ondersteuning projecten houtige biomassa © Archief RTV Oost
De provincie Overijssel gaat weer geld steken in biomassa waarbij hout wordt verbrand. Financiering daarvan werd vorig jaar nog opgeschort, omdat niet kon worden gegarandeerd dat alleen duurzaam geteeld hout werd gebruikt. Maar eisen stellen blijkt niet te mogen. Volgens het provinciebestuur is biomassa 'nodig' voor de energietransitie en om de klimaatopgave te realiseren. Een meerderheid van de provinciale politiek stemde woensdag in met de nieuwe 'biomassaroute' van de provincie.
De geldkraan van het Energiefonds Overijssel gaat daardoor - alleen voor bepaalde toepassingen van biomassa - weer open. Het gaat bijvoorbeeld om 'proceswarmte' in de industrie, waarvan de verwachting is dat daarvoor op termijn duurzamere alternatieven zijn, op waterstof of elektriciteit.
Ook warmtetoepassingen, zoals de verwarming van monumentale panden of stadskernen zijn een optie, als daarvoor geen duurzame alternatieven (zoals warmtepompen) voorhanden zijn. In lijn met een besluit van het kabinet van vorige maand, mag het in dit geval niet om zo genoemde 'houtige biomassa' gaan, maar bijvoorbeeld wel om biogas.

Duurzaam?

Biomassa - en dan vooral houtige biomassa - is omstreden. Het wordt als duurzaam aangemerkt omdat de bomen die de verbrandingsoven in gaan, in hun leven evenveel CO2 opnemen als ze bij verbranding uitstoten. In die zin zou het klimaatneutraal zijn. Maar los van de kritiek op die theorie, gaat die vlieger alleen op als lokaal hout wordt verbrand. Schepen waarmee hout uit de Baltische Staten of van verder naar Overijssel wordt gehaald, stoten immers ook CO2 uit.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent is verminderd ten opzichte van 1990 (en in 2050 met 95 procent). De uitstoot door biomassa wordt hierbij niet meegeteld. Gedachte daarachter is dat die uitstoot gecompenseerd wordt door het planten van nieuwe bomen en planten.

Herkomsteisen mogen niet

Daarom stelde de provincie Overijssel aanvankelijk herkomsteisen aan het hout. Maar: "Dat bleek tot onze verrassing niet toegestaan", zei gedeputeerde Tijs de Bree daar vorig jaar over. Dat gegeven én het feit dat in Den Haag werd gewerkt aan nieuw beleid, waren toen aanleiding om de financiering van biomassa via het Energiefonds Overijssel tijdelijk op te schorten.
Dat beleid is er inmiddels. Door te sturen op 'gewenste' toepassingen en met de gestelde voorwaarden, is het volgens de provincie daarom nu wél verantwoord om biomassaprojecten financieel te ondersteunen. "Met dit nieuwe beleid anticiperen we op nationale en Europese ontwikkelingen en geven we meer sturing aan biomassaprojecten die we steunen", schrijft het provinciebestuur in het voorstel.
Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel
Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel © RTV Oost

'Biomassa noodzakelijk'

Biomassa vormt een belangrijk onderdeel van de nieuwe energieplannen van de provincie Overijssel. In het voorstel aan Provinciale Staten om akkoord te gaan met het opnieuw financieren van biomassa, wordt dat meerdere keren benadrukt. Ook wordt aangehaald dat het rijk de inzet van biomassa als 'noodzakelijk' ziet voor de verduurzaming van de economie en het realiseren van de klimaatopgave.
Overijssel zet naast biomassa ook in op innovatie, in de hoop technologieën te ontwikkelen die biomassa kunnen vervangen of helpen biomassa efficiënter en hoogwaardiger in te zetten.
Ruim elf procent van alle energie die in Nederland is opgewekt is duurzaam. Meer dan de helft van die groene energie werd volgens Milieudefensie opgewekt met biomassa. En weer de helft daarvan werd opgewekt door hout gestookt in biomassacentrales.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.