Nieuws

Enschedese buurt niet verrast door politie-invallen: "Straat staat erom bekend"

De afgezette Burgemeester Jacobsstraat in Enschede
De afgezette Burgemeester Jacobsstraat in Enschede © News United / Dennis Bakker
Een paar harde knallen vanochtend in de Enschedese wijk Boswinkel. De politie viel vijf panden in de Burgemeester Jacobsstraat binnen voor een onderzoek naar criminele activiteiten. Geen verrassing voor de buurt: "Er is in die straat altijd wel iets aan de hand", vertelt een buurtbewoonster.
Nog eens zeven andere panden in Enschede en één in Delden werden binnengevallen. De politie hield in totaal zes personen aan. Drie broers zijn aangehouden en een vriendin van een van hen. De laatstgenoemde runt met haar vriend een meubelzaak in Delden, waar ook een inval plaatsvond. De twee andere broers runnen een eetgelegenheid in het haven-industriegebied van Enschede.
Daarnaast zijn nog twee mannen aangehouden. Een van hen had al langer de aandacht van de politie en wordt gezien als 'leider' van de groep. De advocaten van de verdachten kunnen nog niet reageren. Alle zes verdachten zitten in volledig beperking opgesloten.
De overige invallen werden gedaan in panden aan de Lemselobrink, Josinksstraat, Wethouder Elhorststraat, Olieslagweg, Handelskade Zuid en Haaksbergerstraat in Enschede.

'Altijd daar'

Voor de buurtbewoners, die allemaal even een kijkje nemen vanochtend, was het wachten op een politieactie. "Het zijn hele aardige mensen hoor", zegt een van hen. "Maar de handel waar ze in zitten... Dat was hier wel bekend. Dat is niet best."
Ook witwassen is een onderdeel van het onderzoek
Arjan Derksen, recherche-chef politie
Haar buurvrouw vult aan. "Als er iets mis is hier in de wijk, is het bijna altijd in die straat. Ze scheuren met honderd kilometer per uur door de straten en steken regelmatig zwaar illegaal vuurwerk af."

Vergis-aanslag

Dat het niet de eerste keer is dat er onrust in de wijk is, staat vast. Anderhalf jaar geleden werd een woning 's nachts in brand gestoken en brandde volledig uit. Het bleek een vergis-aanslag: een echtpaar van in de 70 jaar ontsnapte aan de dood omdat ze op vakantie waren.
Een jaar daarvoor werd al eens een hennepkwekerij ontmanteld met zo'n 12.000 stekjes. De aangetroffen stekkerij was opvallend groot, een doorsnee stekkerij heeft zo'n 2.000 planten. Een gemiddelde wietkwekerij draait met 150 stekjes. Met de 12.000 stekken hadden dus tachtig kwekerijen bevoorraad kunnen worden.
Recherche-chef Arjan Derksen over de invallen vanochtend:
Recherche-chef Arjan Derksen van de politie over de invallen in Enschede en Delden

'Hennepteelt is de hoofdmoot'

De invallen van vandaag zorgen opnieuw voor de nodige reuring. Recherche-chef Arjan Derksen van de politie deed met zijn team al meer dan een jaar onderzoek naar criminele activiteiten van onder meer bewoners van de Burgemeester Jacobsstraat. Vandaag leidde dat tot zes aanhoudingen. "Hennepteelt is de hoofdmoot. Daar zijn we op ingesprongen. Maar ook witwassen is daar een onderdeel van. Ook daar kijken we naar. Daarnaast pakken we luxe goederen af, zoals hier in de straat een auto. Maar hennepteelt, het vervoer en invoer en het maken ervan, heeft onze hoogste prioriteit in ons onderzoek."
Volgens de politie, met 180 man sterk aanwezig, is de criminele organisatie te linken aan verschillende hennepkwekerijen.
De hele dag wordt er onderzoek gedaan in de Burgemeester Jacobsstraat, die ook afgesloten blijft. "Hoe lang dat duurt weten we niet. Dat hangt af van wat we in de panden nog aantreffen. Denk aan mogelijk geld, wapens of andere illegale voorwerpen of activiteiten."

Lemselobrink

De elektriciteit in de Lemselobrink is afgesloten, nadat in een pand een gevaarlijke situatie is aangetroffen door de politie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.