Nieuws

Museumdirecteur Ralph Keuning over ophef: "Organisatie is onvoldoende meegegroeid"

Ralph Keuning, directeur Museum De Fundatie
Ralph Keuning, directeur Museum De Fundatie © ANP
'De problemen bij museum De Fundatie zijn onder meer veroorzaakt doordat de organisatie de afgelopen vijftien jaar onvoldoende is meegegroeid met de uitbreiding van het museum.' Dat stelt directeur Ralph Keuning in het jaarverslag van het Zwolse museum. Hij reageert daarmee op de ophef die eerder dit jaar ontstond over zijn manier van leidinggeven.
Uit een extern onderzoek, dat vorig jaar werd uitgevoerd, bleek dat er veel onvrede heerst onder het personeel van De Fundatie. Directeur Ralph Keuning zou er een 'autoritaire manier' van leidinggeven op nahouden, medewerkers zouden 'murw geslagen zijn' en er zou volgens sommige werknemers een angstcultuur heersen.

'Onvoldoende meegegroeid'

Keuning, die eerder niet wilde reageren op de aantijgingen, doet dat in het jaarverslag wel. "In 2021 werd duidelijk dat er organisatorische problemen spelen in Museum de Fundatie. Deze zijn onder meer veroorzaakt, maar niet alleen, doordat de organisatie de afgelopen vijftien jaar onvoldoende is meegegroeid met de uitbreiding van alle activiteiten van het museum", aldus Keuning. Op zijn eigen functioneren gaat hij verder niet in.
Na de ontstane ophef greep de Raad van Toezicht van De Fundatie in. Zo werd er onder meer een tweede bestuurder aangesteld. Het werkklimaat moet bovendien beter en de personeelsorganisatie professioneler, stellen de toezichthouders. Keuning zegt 'van harte te hebben ingestemd met deze stappen'.
Keuning in het Zwolse museum
Keuning in het Zwolse museum © ANP

Meldingen van personeel

De problemen binnen De Fundatie kwamen aan het licht nadat medio 2021 een aantal medewerkers een melding had gedaan bij de externe vertrouwenspersoon van het museum. "Museum de Fundatie is de afgelopen vijftien jaar exponentieel gegroeid. Maar waar het museum tot volle bloei is gekomen, bleek dat niet voor organisatie zelf te gelden", zegt Roger van Boxtel, voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij noemt 2021 'een moeilijk jaar'.
Rob Zuidema, die is aangetrokken als zakelijk directeur van De Fundatie, moet orde op zaken brengen. Hij heeft als aandachtsgebieden onder andere personeel, organisatie en financiën.
Waar het museum tot volle bloei is gekomen, bleek dat niet voor de organisatie zelf te gelden
Roger van Boxtel, Raad van Toezicht

1,7 miljoen euro misgelopen

Ook op financieel vlak was het voor De Fundatie een pittig jaar: het liep 1,7 miljoen euro aan inkomsten mis doordat er fors minder mensen naar het museum kwamen. Vanwege de coronapandemie was het Zwolse museum maandenlang gesloten. Over 2021 werd nog geen derde van het normale aantal bezoekers behaald.
Doordat de overheid bijsprong met diverse financiële steunmaatregelen, heeft De Fundatie het afgelopen jaar toch geen rode cijfers geschreven.

Vooruitblik

Hoewel vrijwel alle coronamaatregelen inmiddels van de baan zijn, verwacht De Fundatie niet dat het aantal bezoekers dit jaar weer op hetzelfde niveau is als voor de pandemie. Het museum houdt rekening met driekwart van het normale aantal bezoekers.
Ook andere musea liepen door de lockdown veel eigen inkomsten mis. Zo meldde het Rijksmuseum Twenthe ook al inkomstenderving. Al meldt het Enschedese museum niet om welk bedrag het gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.