Nieuws

Straffen voor FC Twente-aanhangers die als "Bokito's los gingen op weerloze mede-supporter"

Ongeveer twintig FC Twente-aanhangers gingen tekeer op een mede-supporter
Ongeveer twintig FC Twente-aanhangers gingen tekeer op een mede-supporter © Orange pictures
Acht supporters van FC Twente moesten zich vandaag verantwoorden voor de politierechter. Bij de eerste uitwedstrijd van dit seizoen, tegen Cambuur, gedroegen ze zich volgens het OM als "Bokito's" door samen een weerloze medesupporter te belagen. Door de rechter zijn werk- en celstraffen opgelegd.
In de eerste helft van de wedstrijd, eind augustus vorig jaar, ontstond er 'gedoe' rondom een vrouwelijke Twente-supporter. Tijdens de rust escaleerde het conflict. Toen een mannelijke medesupporter zich vervolgens over de vrouw ontfermde, kreeg hij het flink te verduren. "Twintig mannen stortten zich op hem als een soort Bokito's", zegt de officier van justitie. "Gelukkig konden stewards hem nog enigszins beschermen." Later werden acht verdachten opgepakt.

Dezelfde club

De mishandeling speelde zich af in het 'uitvak' waar FC Twente-supporters waren samengebracht. "Het is toch niet te geloven dat dit nu ook al gebeurt tussen supporters van dezelfde club", aldus de politierechter.
In de rechtszaal zijn de beelden van de mishandeling getoond. Te zien is hoe het slachtoffer in het nauw gedreven wordt door een grote groep. Verschillende personen slaan en schoppen in zijn richting. Ook wordt er met bier gegooid.

Berouwvol

De ene verdachte is beter te herkennen dan de andere. Ook is hun houding richting rechter verschillend. De ene bekent te hebben geslagen, de ander vertelt dat hij er 'per ongeluk' in verzeild was geraakt en een volgende ontkent er betrokken bij te zijn geweest.
Een aantal cliënten van strafpleiter Van der Wal en Ural tonen zich berouwvol. Eentje heeft zelfs een excuusbrief geschreven richting het slachtoffer.
De rechter was onverbiddelijk, hij legde de verdachten straffen op. Variërend van forse werkstraffen, oplopend tot 400 uur, of wekenlange celstraffen.
De mannen hadden reeds een stadionverbod en een boete van 450 euro opgelegd gekregen.

Vak P

Het slachtoffer van de massale mishandeling, maar ook de betrokken vrouw, deden geen aangifte. Naar eigen zeggen uit angst voor VakP-aanhangers, de harde kern van Twentesupporters. Die zouden hen op het hart hebben gedrukt 'niet naar de politie te stappen'.
Politie en justitie startten toch een onderzoek, omdat ze supportersgeweld onacceptabel vinden. "Het zit me hoog", zegt de officier van justitie. "De voetbalsport gaat door dit soort acties kapot. Het plezier wordt vergald en de politie-inzet kost handenvol geld."
Sommige verdachten hebben aangegeven in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.