Nieuws

Broodnodig: steeds meer bouw- en timmerlui komen uit de regio

Steeds meer vakmensen in bouw- en timmerindustrie komen uit de regio
Steeds meer vakmensen in bouw- en timmerindustrie komen uit de regio © RTV Oost
Steeds meer vakmensen in de bouw- en timmerindustrie komen uit de regio. Dat is te danken aan het succes van regionale opleidingscentra, die vaak juist niet in de grotere steden zijn gevestigd. Bouwbedrijven werken samen om jongeren aan het werk te krijgen en te houden in de regio waar ze ook wonen. "Zo hebben we gemotiveerde mensen aan het werk en houden we de jongeren aan het werk in de regio", legt Marlon van Dorrestein van het Regionaal Techniek Centrum uit.
Het Regionaal Techniek Centrum met vestigingen in Nieuwleusen en Hardenberg, is vorig jaar gestart met een nieuwe opleiding voor timmervaklui. Sindsdien heeft het centrum al 22 nieuwe aanmeldingen; beroepsopleidingen buiten de stad zijn steeds populairder.
En dat is hard nodig, want er zijn de komende jaren veel handen nodig in de bouw. Het land staat voor een uitdaging als het gaat om de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen en daarvoor zijn veel mensen nodig.

Opleiding in de regio

Bryan Jonker koos voor een opleiding in de regio, omdat hij geen zin had om zich onder te dompelen in de anonimiteit van een grote stad als Zwolle. "Ik woon zelf ook in Hardenberg en dan hoef ik niet zover te rijden."
Bryan wilde al timmerman worden maar een opleiding op bijvoorbeeld het grote Deltion-college trok hem niet zo. "Ik ga liever naar het Regionaal Techniek Centrum omdat dat wat kleiner is en de leraren daarom meer zijn gefocust op jou persoonlijke ontwikkeling."
Leerling-timmerman Bryan is bijna klaar met de opleiding
Leerling-timmerman Bryan is bijna klaar met de opleiding © RTV Oost
Bryan is duidelijk niet de enige die deze keuze maakte. In het gebouw lopen tientallen jongens met hout te slepen. Deze week maken ze kozijnen die kunnen draaien en kiepen.

Bouwbedrijven werken samen

"Het is wel belangrijk dat ze weten hoe zo'n kozijn werkt. Anders kun je het montagewerk ook niet goed onder de knie krijgen." Marlon van Dorrestein is de bedrijfsleider van het Regionaal Techniek Centrum. Van Dorrestein is blij met de nieuwe aanmeldingen. "Ja, 22 is al best veel voor komend jaar. En dat is goed, want er zijn veel handen nodig."
Negentig bouwbedrijven uit de regio zijn aangesloten bij het Regionaal Techniek Centrum in Nieuwleusen. Vaklui die met diploma het centrum verlaten, krijgen vrijwel allemaal direct een baan bij één van de aangesloten bedrijven.

Splitsen

Van Dorrestein legt uit dat de bouwwereld flink verandert. "Steeds vaker worden woningen driedimensionaal getekend en dat maakt het makkelijker om zo'n woning in delen op te splitsen."
"In de timmerwerkplaats worden dan bijvoorbeeld dak-elementen in elkaar geschroefd die later op de bouwplaats alleen nog aan elkaar vastgezet hoeven te worden." Dat zorgt voor een snellere bouw en op de bouwplaats zijn bovendien minder handen nodig. Het meeste werk wordt immers al gedaan in de fabriek; prefab bouwen heet dat.
Bouw- en timmeropleidingen in de regio zijn populair

Prefab bouwen is de toekomst

Bij timmerfabriek TIFA Lemele is prefab bouwen goed te zien. "Het werkproces is verdeeld over vier hallen. In de eerste hal wordt het hout op maat gezaagd. Iedere plank krijgt een code en in de tweede hal worden die planken dan aan elkaar vast geschroefd."
Directeur Anton Exel loopt trots door de hallen. "Hier kun je zien dat de dakdelen steeds completer worden. Als het hout aan elkaar geschroefd is, komt op de volgende afdeling de isolatie tussen de planken. Daarna gaat het zeildoek er overheen en als je wilt kunnen we ook de gipsplaten voormonteren zodat de woning ook aan de binnenkant meteen klaar is voor de stukadoor."

"Goede keuze"

In één van die hallen spijkert Bryan met een spijkerpistool de dakgordingen aan elkaar. Plank voor plank ontstaat op die manier één van de elementen die later een compleet dak zullen vormen van een imposante villa. Alles wordt direct op maat gemaakt. Bryan is trots op zijn werk.
"Ik ben bijna klaar met de opleiding, donderdag doe ik examen en daarna kan ik hier direct bij TIFA Lemele aan de slag. Ik denk dat ik de goede keuze heb gemaakt. Het is leuk werk met je handen en bovendien is prefab bouwen wel steeds meer de toekomst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.