nieuws

Nederlands-Duits samenwerkingsverband Euregio viert 25-jarig jubileum in Münster

Euregio viert 25-jarig jubileum
Euregio viert 25-jarig jubileum © Flickr Creative Commons / Florian Schroiff
Een feestje in Münster vandaag voor bestuurders in de Euregio. Daar wordt gevierd dat het samenwerkingsverband van het stedelijk netwerk MONT 25 jaar bestaat. Aan dat stedelijk netwerk doen de netwerksteden Enschede, Hengelo, Almelo, Borne, Oldenzaal en de Duitse steden Münster en Osnabrück mee.
De steden in de grensregio hebben elkaar de afgelopen decennia opgezocht om sterker te staan bij de aanvraag van Europese ontwikkelingsprogramma's, maar ook om praktische zaken te regelen. Een voorbeeld daarvan is de recente ontslaggolf in de kinderopvang in Nederland. Burgemeester Schelberg van Hengelo boorde zijn contact aan met zijn collega in Münster. Daardoor konden medewerkers die in Nederland zijn ontslagen in Duitsland aan de slag.
Er wordt ook structureel samengewerkt door de steden aan beide kanten van de grens. Er zijn onderling afspraken gemaakt over de geldigheid van diploma's om de kansen te verbeteren voor mensen die over de grens willen gaan werken. De afgelopen 25 jaar zijn ook door het samenwerkingsverband subsidies binnengesleept voor verbeteringen aan bijvoorbeeld de snelweg A1 om de bereikbaarheid te vergroten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.