Nieuws

Honderden kilo's drugs ontdekt bij Zwols transportbedrijf

Onderzoek naar grote drugsorganisatie begon in Zwolle
Onderzoek naar grote drugsorganisatie begon in Zwolle © Getty Images
Het was bij een Zwols transportbedrijf, waar eind vorig jaar driehonderd kilo hasj en twintig kilo coke in een truck werd gevonden. De vondst was het startpunt van een megaonderzoek naar internationale drugslijnen, waarmee in de visie van justitie door 21 verdachten honderden miljoenen zijn verdiend.
Dat werd vanochtend duidelijk in een korte rechtszitting tegen vier van de verdachten. Ook werd bekend dat de recherche het onderzoek met codenaam Pimpelmees bijna heeft afgerond. "Er wordt druk getypt, volgende week is het naar verwachting klaar." De advocaten van alle verdachten kunnen op een speciale rechtszitting eind juni nog vragen om extra onderzoek.

Criminele organisatie

Volgens justitie vormden de 21 verdachten een criminele organisatie, die meerdere drugstransporten heeft georganiseerd. Het ging om zowel hard- als softdrugs. De harddrugs, met name cocaïne, kwam vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Het zat verstopt tussen fruit of teakhout. Het ging om duizenden kilo's.
De drugs werd volgens het OM door de organisatie verder getransporteerd naar onder meer het Ierse Dublin, het Zweedse Stockholm en Denemarken.

Witwassen

Het verdiende geld werd witgewassen met bedrijven die op naam waren gezet van katvangers, stelt het OM. Over de rekeningen van die bedrijven gingen vele miljoenen. De katvangers kregen een vergoeding van een paar honderd euro.

Liquidaties

Bij doorzoekingen in verschillende gebouwen in Nederland en buitenland werden duizenden kilo's drugs, wapens, telefoons en administratie in beslag genomen. De wapens baren het OM zorgen: "Kennelijk schuwde de organisatie niet om vuurwapens te gebruiken. Te denken valt aan liquidaties die vaak gepaard gaan met drugshandel."
Een aantal van de veronderstelde katvangers zijn op vrije voeten in afwachting van het eindproces. De verdachten die worden gelinkt aan het aansturen van de drugstransporten zitten nog vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.