Stadhuis Almelo opgeleverd, einde aan veertien jaar onenigheid

Na veertien jaar gesteggel en uiteindelijk doorpakken is gisteren het nieuwe stadhuis van Almelo opgeleverd.

Veertien jaar geleden kwamen de eerste geluiden uit de politiek over nieuwbouw van  stadhuis en dat er geld opzij gezet moest worden. In de jaren die volgden werd er gediscussieerd over de plek en werd er een balletje opgeworpen om toch het oude stadhuis te renoveren. Afhankelijk van het economisch tij.

20 tegen 15

Bij de coalitieonderhandelingen in 2010 heeft de VVD afgedwongen dat nieuwbouw in het akkoord laten opnemen. De gemeenteraad stemde met 20 tegen 15 stemmen voor nieuwbouw, waarna het is gestart. Het nieuwe stadhuis zou 56 miljoen euro kosten in een tijd dat Almelo te maken kreeg met een tekort van 25 miljoen euro.

Een petitie, getekend door zo'n 2000 burgers, heeft de nieuwbouw niet meer kunnen tegenhouden. Het is nog onbekend wat er met het oude stadhuis gebeurt, als het nieuwe stadhuis is ingericht en de ambtenaren zijn verhuisd.

"Prachtig gebouw maar wel nodig?"

In de gemeenteraad was met name D66 fel tegen de nieuwbouw. D'66-voorman Fred Gerritsen heeft zich inmiddels bij de bouw neergelegd. "Zo werkt het democratisch proces nou eenmaal." Gerritsen vindt het een prachtig gebouw, maar zijn gevoel zegt dat het niet nodig was geweest. "Juist nu, nu we moeten bezuinigen. En nu we hebben besloten verder te willen met een kleinere overheid. Hebben we dit gebouw dan nog wel nodig?" Een antwoord heeft hij niet, de tijd moet dat uitwijzen.

 

Meer over dit onderwerp:
stadhuis Almelo renovatie nieuwbouw Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren