Betaald voetbal

PEC-winst bij Sparta is zeldzaam, Go Ahead hoopt weer op stunt tegen Feyenoord

Queensy Menig scoorde in 2017 bij de laatste uitzege van PEC Zwolle bij Sparta
Queensy Menig scoorde in 2017 bij de laatste uitzege van PEC Zwolle bij Sparta © Orange Pictures
De voorlaatste speelronde in de eredivisie is voor hekkensluiter PEC Zwolle van levensbelang. Alleen winst bij concurrent Sparta volstaat om een reële kans te houden op handhaving. Ook Heracles (uit naar RKC) heeft onderin nog een puntje nodig. FC Twente kan tegen FC Groningen een mooie stap zetten naar rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Go Ahead is nog in de race voor de achtste plaats (play-offs) en heeft stuntwerk nodig tegen Feyenoord.
In deze rubriek zet RTV Oost nutteloze feiten, leuke weetjes en vergeten momenten uit het verleden van de Overijsselse clubs op een rij.

Sparta – PEC Zwolle

Voor hekkensluiter PEC is het erop of eronder tegen Sparta, dat maar twee punten meer heeft. PEC moet van de laatste plaats af om degradatie te vermijden. Ook de nummer zeventien, nu Willem II, degradeert. Sparta staat op doelsaldo zestiende en dat betekent play-offs.
De wedstrijd in Zwolle tegen Sparta eindigde dit seizoen in 1-1 en dat betekende het eerste punt voor PEC. Beide goals vielen al in de eerste tien minuten met de PEC-gelijkmaker van Daishawn Redan.
Het verleden leert dat PEC zelden wint op Spangen, twee keer slechts. De eerste keer was in de eerste divisie (2011). Ondanks een rode kaart in de eerste helft voor keeper Dierik Boer won PEC met 1-2 door goals van Danny Schreurs (9e) en Yanic Wildschut (82e).
De tweede en laatste PEC-zege was in 2017. De bezoekers leken op een comfortabele 0-3 zege af te stevenen door treffers van Queensy Menig, Nicolai Brock-Madsen en Erik Israelsson, maar in de slotminuten kwam Sparta nog terug tot (en niet verder dan) 2-3.
Lennart Thy verruilde in 2020 PEC Zwolle voor Sparta. En juist hij zorgde ervoor dat PEC vorig jaar met lege handen achterbleef in Rotterdam. Thy boog eigenhandig een 1-2 achterstand om in een 3-2 zege voor Sparta door een penalty te benutten en diep in blessuretijd de winnende 3-2 te maken.

FC Twente – FC Groningen

FC Twente verdedigt in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een voorsprong van twee punten op AZ (uit naar FC Utrecht). Inzet is de vierde plaats en rechtstreekse plaatsing voor de Europese Conference League.
De laatste keer dat beide ploegen elkaar in Enschede troffen (september 2020), won FC Twente met 3-1. Václav Cerný, Danilo en Alexander Jeremejeff maakten de Twente-goals.
De recente resultaten spreken in het voordeel van FC Twente. Van de laatste vijf duels verloor FC Twente er ééntje: vijf jaar geleden werd het op de laatste speeldag 3-5 waardoor FC Groningen zich plaatste voor Europees voetbal.
Acht goals vielen er ook in 2006: 7-1 winst voor FC Twente. Blaise N’Kufo (2x), Sergio Zijler (2x), Kennedy Bakircioglü (2x) en Luke WIlkshire tekenden voor de Twentse goals. Behalve de grootste zege tegen Groningen was het ook de 424e wedstrijd van Sander Boschker die daarmee het all-time record van Epy Drost aanscherpte.
Vaclav Cerny maakte een treffer bij de laatste uitgave van FC Twente-FC Groningen
Vaclav Cerny maakte een treffer bij de laatste uitgave van FC Twente-FC Groningen © Orange Pictures

RKC – Heracles

Het moet raar lopen wil Heracles nog in de degradatieproblemen komen, maar helemaal 100 procent veilig zijn de Almeloërs op de dertiende plaats nog niet. Een punt bij RKC (14e) volstaat.
De laatste twee keer liep het niet goed af voor de Almeloërs in Waalwijk. Vorig jaar februari won RKC met 3-0 en in november 2019 eindigde het in 2-0.
Voor een Heracles-overwinning moeten we terug naar 2013. Mark Uth scoorde drie keer en had een groot aandeel in de 1-4 zege.
Eerder dit seizoen werd Delano Burgzorg matchwinner tegen RKC (1-0)
Eerder dit seizoen werd Delano Burgzorg matchwinner tegen RKC (1-0) © Orange Pictures

Go Ahead Eagles – Feyenoord

Go Ahead is de nummer elf en kan nog een gooi doen naar de achtste plaats die recht geeft op de play-offs om een Conference League-ticket. Daar staat nu Heerenveen met maar twee punten meer.
Deze eeuw stonden Go Ahead en Feyenoord vijf keer tegenover elkaar in de Adelaarshorst en de Rotterdammers wonnen maar één keer. Dat was in 2014 toen het 0-4 werd. Drie dagen eerder eindigde het KNVB-bekertoernooi voor Feyenoord in Deventer (2-0) door goals van Jules Reimerink en Job van der Linden.
Ook de laatste ontmoeting in 2016 eindigde in een zege voor Go Ahead. Feyenoord trapte af als koploper, Go Ahead stond onderaan. Jarchinio Antonia tekende voor de enige en winnende goal.
Eagles-trainer Kees van Wonderen was het grootste deel van zijn actieve carrière Feyenoorder (1996-2004) en speelde in die periode iets meer dan 200 competitieduels.

Alle duels beginnen woensdagavond om 20.00 uur en zijn live te volgen via de Oosttribune op Radio Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.