Nieuws

Kinderen verbouwen eigen eten in jeugdtuinen Vriezenveen

Ivonne Stege, oprichter Jeugdtuinen Vriezenveen
Ivonne Stege, oprichter Jeugdtuinen Vriezenveen © RTV Oost
In Vriezenveen heeft Ivonne Stege een jeugdtuin opgericht. Hier kunnen kinderen een eigen moestuintje onderhouden waarbij Ivonne ze ook helpt. Met ondersteuning van de gemeente en gesponsord door de Welkoop leren de kinderen over het verbouwen van hun eigen eten. Alles wat ze zelf verbouwen mogen ze ook zelf mee naar huis nemen.
Ivonne is begonnen met dit project omdat ze een kans zag kinderen een leuke activiteit aan te bieden waarbij ze ook veel kunnen leren. Door de kinderen alles zelf te laten verbouwen leren ze over waar hun eten eigenlijk vandaan komt. Die kennis vindt Ivonne ook belangrijk "Als je ze een zaadje laat zien, weten ze niet dat daar een krop sla uit komt." Kinderen in groep 6, 7, en 8 konden zich aanmelden om een eigen tuintje te krijgen. De keuze voor deze leeftijdsgroep was voor Ivonne een bewuste keuze. Volgens haar zijn de kinderen op die leeftijd oud en leergierig genoeg om een tuintje te kunnen onderhouden. Middelbare scholieren leek haar niet een goed idee omdat die volgens haar mening al genoeg aan hun hoofd hebben zonder een tuintje te onderhouden.
Als je ze een zaadje laat zien, weten ze niet dat daar een krop sla uit komt
Ivonne Stege, oprichter Jeugdtuinen Vriezenveen

Gemeente

Toen Ivonne dit project wilde beginnen is ze eerst met een plan naar de gemeente gestapt. Gelukkig was de gemeente ook enthousiast en kon ze beginnen met het opzetten van de jeugdtuinen, waar nu al de plantjes in groeien. Wethouder Martha van Abbema is ook enthousiast over het project. "Ik vind het een fantastisch initiatief dat je met een heel klein beetje geld de initiatiefnemer kunt helpen om kinderen een moestuin te laten hebben."

Eigen tuintje

Op de maandag en woensdagmiddag zijn de kinderen bezig in ieder hun eigen tuintje. Wat ze daarin verbouwen overleggen ze met Ivonne, daarna mogen ze eigen keuzes maken. Want alles wat ze in dat tuintje groeien, mag ook mee naar huis.
Kinderen verbouwen eigen eten in jeugdtuinen Vriezenveen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.