nieuws

Betaalbaar huurhuis alleen in steden Overijssel te vinden

Sociale huurwoningen
Sociale huurwoningen © TC Tubantia / Emiel Muijderman
Wie op zoek is naar een betaalbare huurwoning heeft in de provincie eigenlijk geen andere keuze dan verhuizen naar de stad. Buiten de steden zijn er in Overijssel nauwelijks sociale huurwoningen te vinden, blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.
Alleen in handvol stadswijken, verspreid over de provincie, wordt de helft of meer van alle huizen verhuurd via een corporatie of woonstichting. In verreweg het grootste deel van de provincie is minder dan 1 op de 5 huizen een sociale huurwoning. Vorige week nog waarschuwde de woonbond dat er in Nederland te weinig betaalbare huurhuizen zijn.

Alleen in de Overijsselse steden
Mensen met een laag inkomen zijn meestal volledig afhankelijk van de sociale woningverhuur en blijken nu - ook al wordt elke gemeente bediend door een corporatie of woningstichting - eigenlijk alleen in de steden terecht te kunnen.
Staphorst bijvoorbeeld telt nog geen 11 procent sociale huurwoningen. Dat is bijna het laagste percentage van heel Nederland. Alleen de Gelderse miljonairsenclave Rozendaal heeft er relatief gezien nog minder. Ook de gemeente Tubbergen blijft ernstig achter bij de rest van het land: met een aandeel van 12,5 procent sociale huur valt ook deze Overijsselse gemeente bij de laatste zes van heel het land.

Meeste sociale huurwoningen in Enschede

De meeste sociale huur is in de provincie te vinden in de grootste stad. In Enschede wordt zo'n 38 procent verhuurd via woningstichtingen en corporaties.
Door: Jody Ummels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.