nieuws

Cardioloog ZGT Almelo berispt door Tuchtcollege, niet eerste incident

Ziekenhuis
Ziekenhuis © AlexRaths/Thinkstock
Een cardioloog van ziekenhuis ZGT in Almelo heeft een berisping gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. Het tuchtcollege vindt dat de arts een patiënt onvoldoende onderzocht heeft. De arts verscheen al twee keer eerder voor de tuchtrechter.
De 39-jarige patiënt werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, vanwege pijn op de borst. Dat was in 2011. Eerder dat jaar had de man ook al vergelijkbare klachten gehad. De cardioloog die dienst had, deed geen laboratoriumonderzoek. Hij dacht namelijk aan slokdarmspasmen.

Geen bloedonderzoek

Protocollen schrijven echter voor dat er bloedonderzoek gedaan moet worden. In het geval van een hartinfarct is er bijvoorbeeld een verhoging van de hoeveelheid troponine in het bloed. In dit geval bleek - achteraf - dat de patiënt inderdaad meerdere infarcten heeft gehad. Hij overleed later thuis. Zijn moeder diende de tuchtklacht in.
De betrokken cardioloog van ZGT Almelo is twee keer eerder voor de tuchtrechter geweest vanwege medische fouten. Hij kan nu nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Doet hij dat niet binnen zes weken, of als zijn beroep wordt afgewezen, dan volgt er in de media een publicatie met zijn naam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.