Betaald voetbal

PEC Zwolle vol vertrouwen naar degradatiekraker: "De wil om te winnen spat ervan af"

De selectie van PEC Zwolle poseert bij het uitvak na de zege op RKC Waalwijk
De selectie van PEC Zwolle poseert bij het uitvak na de zege op RKC Waalwijk © Orange Pictures
Voor PEC Zwolle staat morgenavond de cruciale kelderkraker tegen Sparta Rotterdam op het programma. Bij een nederlaag op het Kasteel komt er een einde aan tien jaar Eredivisievoetbal in de provinciehoofdstad. Toch lijkt er van degradatiestress geen sprake bij de hekkensluiter. PEC Zwolle heeft zelfs volop vertrouwen in een goede afloop.
Want de Blauwvingers hebben de afgelopen maanden eigenlijk alleen maar 'finales' gespeeld. "Na de winterstop hadden we bij elke wedstrijd de druk dat we móésten winnen. En dat hebben we redelijk tot goed gedaan", zegt aanvoerder Bram van Polen. Door de ongekende opmars van PEC Zwolle in 2022 heeft de ploeg vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie toch nog uitzicht gekregen op lijfsbehoud.

Focus

En nu voelt iedereen bij PEC Zwolle dat de beloning daadwerkelijk gepakt kan worden. "Ik heb eigenlijk zelden meegemaakt dat de focus in de groep zó goed is", stelt Van Polen. "Dat blijf ik heel bijzonder vinden en ik denk dat je dat zaterdag tegen FC Utrecht ook hebt kunnen zien. De energie, de power en ook de echte wil om te winnen, dat spat er in alles vanaf. En dat moet een bepaald vertrouwen geven richting Sparta."
Bram van Polen leeft ontspannen toe naar de kraker van PEC Zwolle tegen Sparta: "Na de winterstop hadden we bij elke wedstrijd de druk dat we móésten winnen. En dat hebben we redelijk tot goed gedaan"
Toch gaat het Van Polen te ver om PEC Zwolle als favoriet aan te wijzen voor de kraker op het Kasteel. "Sparta speelt thuis, op het eigen kunstgras. Dat is echt wel een voordeel voor hun. Maar ik kan me ook de thuiswedstrijd tegen Sparta nog herinneren. Toen zaten we in een hele matige periode en vond ik ons verreweg de bovenliggende partij. Ik hoop dat we dat morgen ook kunnen zijn en dat we het dan ook daadwerkelijk omzetten in een overwinning en niet weer in een gelijkspel."
PEC Zwolle kan geen beroep doen op Oussama Darfalou. De Algerijnse spits is nog niet fit. Verder lijkt het onwaarschijnlijk dat Rico Strieder en Max de Waal inzetbaar zijn. Dean Huiberts, Sam Kersten, Mustafa Saymak en Samir Lagsir zijn allemaal langdurig uit de roulatie.

Hulp uit Leeuwarden

Als PEC Zwolle wint in Rotterdam, passeert het Sparta op de ranglijst. Maar om directe degradatie te voorkomen zal PEC in de laatste twee speelrondes ook Willem II nog moeten passeren. De Tilburgers gaan woensdag op bezoek bij Cambuur en enige hulp uit Leeuwarden is dus zeer welkom. "Ik had het er net nog met Maikel van der Werff over", lacht Van Polen. "Als Cambuur wint van Willem II dan gaan er wel wat kratjes bier en flessen Bacardi die kant op."
De degradatiekraker is woensdagavond live te volgen in De Oosttribune op Radio Oost. De uitzending begint om 19.00 uur.
PEC Zwolle-trainer Dick Schreuder bereidt zijn ploeg niet op een bijzondere manier voor op de cruciale wedstrijd tegen Sparta: "Ik vind dat we gewoon normale dingen moeten blijven doen en dat doen we nu ook."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.