Nieuws

Trouwe PEC-fans denken liever nog niet na over degradatie

Corné Schaart, verslaggever op de blindentribune, heeft geen slapeloze nachten van PEC. "Maar degradatie zou verdrietig zijn."
Corné Schaart, verslaggever op de blindentribune, heeft geen slapeloze nachten van PEC. "Maar degradatie zou verdrietig zijn." © RTV Oost / Robert Jansema
Er moet zich een wonder voordoen wil PEC Zwolle volgend seizoen nog spelen in de Eredivisie. Vandaag én komend weekend hebben de Zwollenaren nog kans om punten binnen te harken. Toch ligt degradatie op de loer.
PEC staat momenteel laatste in de Eredivisie met 27 punten. Daarboven Willem II en Sparta met ieder 29 punten. Vanavond speelt PEC in Rotterdam tegen Sparta. Om nog een kleine kans over te houden op handhaving in de Eredivisie, moet PEC Zwolle vanavond winnen of gelijkspelen. Als dat niet lukt is het na 10 jaar Eredivisie definitief gebeurd en volgt degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.
Trouwe PEC-fans denken liever nog niet na over degradatie

'Geloven in overwinning'

Betrokkenen van de club houden de moed er in. Corné Schaart is al jarenlang verslaggever op de blindentribune en stond als scholier al langs de kant van de lijn: “We hebben er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Zeker zijn is misschien wat teveel gezegd, maar de wens is de vader van de gedachte.”
Daar sluit Freddy Eikelboom zich bij aan. De voorzitter van de Zwolse supportersclub zit nog lange niet met zijn gedachten in de Keuken Kampioen Divisie. “Als we niet geloven in de overwinning, hoef je niet meer te supporten. Het zal niet makkelijk zijn, omdat je ook deels afhankelijk bent van de resultaten die andere ploegen boeken.”

Na 10 jaar weer eerste divisie?

Tijdens de winterstop was het voor veel fans al billenknijpen. Hun favoriete ploeg stond laatste met slechts zes punten. Ondanks dat dat aantal is opgekrikt tot 27 punten, bleek dat niet genoeg. “Als we degraderen gaat dat ook gevolgen hebben voor de personele bezetting en het budget van de club. Dat zou enorm zonde zijn, want we hebben de afgelopen 10 jaar laten zien dat we écht een Eredivisieclub zijn”, zegt Eikelboom.

Hopen op feestje

Corné volgt de wedstrijd vanavond voor de buis: “Duimen draaien natuurlijk. Als we degraderen is het nog maar de vraag of de blindentribune vol komt te zitten. Mensen volgen simpelweg liever een wedstrijd tegen PSV of Ajax dan tegen Telstar.” Eikelboom vertrekt vanmiddag samen met honderden supporters naar Rotterdam om de wedstrijd te volgen. “Natuurlijk hopen we op winst. En het zou helemaal mooi zijn als we komend weekend een feestje kunnen vieren omdat we in de Eredivisie blijven”, zegt Eikelboom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.