Nieuws

29 Overijsselse boeren werken volgens rechter zonder juiste stikstofvergunning

Ligboxstal met koeien
Ligboxstal met koeien © RTV Oost\Chantal Everaardt
De provincie Overijssel moet opnieuw kijken naar 29 verleende vergunningen aan boeren. Vandaag heeft de rechter het bezwaar tegen deze vergunningen gegrond verklaard. De bezwaren werden ingediend door de organisaties MOB en Vereniging Leefmilieu (VL), tegen de provincie Overijssel.
De provincie verleent zo’n natuurvergunning alleen als een beoordeling is gemaakt van de gevolgen die het houden van het vee heeft voor de Natura 2000-gebieden die rond het bedrijf liggen. In de meeste gevallen oordeelt de rechtbank dat niet met zekerheid kan worden gezegd dat het houden van het vee de Natura 2000-gebieden niet zal aantasten.
Het draait allemaal om het PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Dat moet zorgen voor een evenwicht tussen uitbreidingen van landbouwbedrijven en de natuurbelasting. Het middel daarvoor is natuurherstel vanuit de gedachte dat robuustere natuur de extra uitstoot aan stikstof kan opvangen. De rechtbank oordeelt dat de provincie onterecht meerdere natuurvergunningen aan veehouders afgaf voor het houden van vee in stallen.

Stikstofuitstoot

'De meeste veehouders willen hun stallen voorzien van emissiearme stalsystemen', stelt de rechter. 'In theorie leidt het houden van vee in zulke stallen tot een lagere stikstofuitstoot dan het houden van vee in een gewone stal. Daarom is de provincie hierbij uitgegaan van lagere emissiefactoren'
De rechtbank vindt dat de provincie dit niet mocht doen, omdat er twijfel bestaat of de emissiearme stalsystemen in deze concrete gevallen wel leiden tot de verwachte verlaging van de stikstofuitstoot.

'Geen vergunning nodig'

Volgens de provincie hebben veehouders echter geen natuurvergunning nodig voor het beweiden en bemesten, omdat kan worden uitgesloten dat deze activiteiten significant negatieve effecten hebben op nabijgelegen Natura-2000 gebieden. De provincie heeft de handhavingsverzoeken van MOB en VL daarom afgewezen.
MOB en VL zijn het hier niet mee eens en zijn daarom in beroep gegaan bij de rechtbank. De rechtbank oordeelt dat de provincie onvoldoende heeft onderzocht of het beweiden en bemesten significant negatieve effecten kan hebben op nabijgelegen Natura-2000 gebieden en daarom moet de provincie dit onderzoek alsnog doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.