Nieuws

Flexwoningen niet in elke gemeente geliefd, maar Wierden bouwt er dit jaar nog 25

De flexwoningen werden tijdens de inloopbijeenkomst gepresenteerd
De flexwoningen werden tijdens de inloopbijeenkomst gepresenteerd © RTV Oost
Een landelijk tekort aan 279.000 woningen en maar weinig geschikte bouwlocaties. De woningmarkt zit muur- en muurvast. Ook in Wierden. Op Funda staan in het dorp momenteel twee huizen met een vraagprijs van onder de drie ton te koop. Daarnaast neemt ook nog eens de vraag naar sociale huurwoningen toe. Daarom gaat de gemeente Wierden dit jaar nog 25 flexwoningen realiseren.
Het voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor flexwonen binnen de gemeente werd in september 2021 unaniem aangenomen door de raad. Opvallend, want Nieuwsuur meldde eerder dat veel gemeenten juist nauwelijks meewerken aan de bouw van tijdelijke woningen.

Eigendom gemeente

"De grond waar de woningen op komen te staan is eigendom van de gemeente", aldus Susan Haafkes. Haafkes is gebiedsregisseur Wonen bij de gemeente Wierden. "Dat maakt het wel een stuk makkelijker."
Ook het handjevol direct omwonenden, een groep die volgens Nieuwsuur niet altijd staat te springen om de komst van dit soort woningen, werd eerder al geïnformeerd. Dat leidde volgens Haafkes niet tot weerstand.

Informatiemiddag

Dat er veel interesse is voor de 25 woningen blijkt wel uit de opkomst voor de informatiemiddag afgelopen woensdag. "Het begon om vier uur, maar om kwart voor vier stonden de eerste mensen al voor de deur", vertelt Roel Wagenmans, projectleider bij woningcorporatie Reggewoon. "Er zijn zelfs geïnteresseerden uit Almelo en Nijverdal."
De huizen komen te staan aan de Akkerwal, naast de evangelische middelbare school De Passie. Het gaat om vijftien eengezinswoningen bestaande uit twee verdiepingen en tien levensloopgeschikte woningen voor mensen die niet zo goed te been zijn.

'Alle seinen op groen'

Maar zou de focus niet meer op permanente woningen moeten liggen? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vindt van wel. Marieke van der Staak, onderzoeker Flexwonen, zei afgelopen maart tegen RTV Oost: "Flexibele woningen staan er meestal een jaar of tien. Na tien jaar heeft die bewoner ook weer een andere woning nodig. Op dit moment is het woningtekort zo groot, dat het belangrijk is dat er voldoende permanente woningen gerealiseerd worden." Wel geeft het PBL toe dat iedere woning er één is.
Permanent zijn ze dus niet, maar het is de bedoeling dat de 25 flexwoningen in Wierden er niet vijftien, maar 25 jaar zullen staan. De ontheffing die daarvoor nodig is, is nog niet helemaal rond, maar volgens Wagenmans van Reggewoon staan 'alle seinen op groen'. Eind 2022 zijn de woningen naar alle waarschijnlijkheid af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.