Nieuws

Nooit eerder kregen boeren in Overijssel zoveel faunaschade uitgekeerd als vorig jaar

Nooit eerder kregen boeren in Overijssel zoveel faunaschade uitgekeerd
Nooit eerder kregen boeren in Overijssel zoveel faunaschade uitgekeerd © Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte
In 2021 kregen boeren in onze provincie in totaal bijna twee miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen in faunaschade. Nooit eerder was dat bedrag zo hoog. De uitkering is een compensatie voor schade die dieren aanrichten aan het land van de boeren.
Het uitgekeerde bedrag aan Overijsselse boeren was vorig jaar daarmee ruim 600.000 euro hoger dan een jaar eerder, oftewel een stijging van 46 procent. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12. Een belangrijke oorzaak hiervan is de stijging van de prijs van gras dat door ganzen wordt gegeten. Ook het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen nam toe.
BIJ12 is een organisatie die een aantal taken voor de twaalf provincies uitvoert. BIJ12 ondersteunt provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de leefomgeving.
Vooral in het voorjaar, wanneer ganzen het verse gras eten dat net begint te groeien, ontstaat veel schade. Boeren moeten dan vervangend voer voor hun vee bijkopen. De vergoeding voor gras is gebaseerd op de kosten die boeren moeten maken om vervangend voer te kopen, vaak in de vorm van mais of andere granen.
De hoogte van de schade is dus niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid gras die door ganzen wordt opgegeten, maar is ook gerelateerd aan wereldwijde grondstofprijzen. De prijs voor gras steeg vorig jaar van 27 naar 29 cent per kilo.

Schade aan mais

Verder steeg de afgelopen jaren ook de schade door roeken aan jonge maisplanten. In 2019 was dit landelijk ongeveer 83.000 euro, twee jaar later bijna 750.000 euro. Dit is volgens BIJ12 onder meer het gevolg van een verbod op het gewasbeschermingsmiddel Mesurol dat sinds 2020 van kracht is. BIJ12 laat op dit moment onderzoek doen naar het gebruik van duurzame alternatieve middelen om schade door roeken te voorkomen.
De cijfers gaan over de periode van 1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021. Deze cijfers laten zien hoeveel schade aan boeren is uitgekeerd, maar dat is nog niet de totale schade. BIJ12 keert alleen tegemoetkomingen uit voor schade die door beschermde, inheemse diersoorten wordt toegebracht. Schade door exoten, zoals nijlganzen, valt daar bijvoorbeeld niet onder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.